L´interès per Pep Ventura està generant moltes iniciatives al seu voltant des de l´Empordà. La dar­rera, l´enregistrament de la 'Glosa a Pep Ventura', arranjada pel compositor figuerenc Jaume Cristau, amb La Principal de la Bisbal i el contrabaixista vilafantenc Josep Quer. Aquest disc, gravat als estudis 44.1 d´Aiguaviva, permet repassar "el més essencial" de Pep Ventura, com 'Per tu ploro', 'El pardal', 'Una mirada' i 'El cant dels ocells', arranjat per a cobla i amb contrabaix solista.

"Una glosa com aquesta no és molt habitual", reconeix Josep Quer. De fet, Cristau no només ha ideat aquest arranjament, també l´ha fet per a quintet de corda i, ben aviat, n´enllestirà una per a banda simfònica. Tot plegat sorgeix perquè hi ha un interès, "agrada com a cosa original". En aquest sentit, Quer avança que, la segona quinzena d´abril, podria arribar a interpretar-se a l´English Conservatory de Boston, quelcom que suposaria portar la música de Pep Ventura a terres americanes.

Jaume Cristau explica que totes les partitures de Pep Ventura que ell ha arranjat ja no són com el mestre les va compondre a la seva època. "Tot ha estat revisat a principis del segle XX i el 1975, pel centenari de la seva mort", comenta Cristau que espera, també, mirar d´incloure aquestes variacions dins el seu pròxim disc, potser l´any vinent. De fet, el compositor té a les mans un nou treball, 'Cremallera a l´infinit', on tenen cabuda quinze noves sardanes, també interpretades per La Principal de la Bisbal. Dins aquest recull destaca Cor de violí. Composta el 1991, està dedicada al seu bon amic Agapit Torrent. Cristau la va escriure en un sol dia, justament en conèixer la seva mort. "La nostra estimació era mútua, jo li deia que ell era el meu germà gran, musicalment parlant", recorda el compositor.

Un autor molt prolífic

Jaume Cristau és un compositor altament prolífic. Compta en el seu currículum amb més de cinc-centes sardanes i més d´un miler de partitures registrades. Cristau ha dedicat tota la seva vida a la música, art que li ha aportat una font inesgotable de vivències. Justament, aquest passat cap de setmana, va estrenar-se una sardana seva, Jardins a Can Massanet, a mans de La Principal de Vilafant, una formació fundada, justament, per Josep Quer.