Adaptar-se a les noves circumstàncies en comptes de lamentar-se quan les coses es compliquen és un aprenentatge que convé fer des de ben petits. El canvi és bo i per introduir els infants a partir de tres anys en les premisses de la psicologia positiva, Cristina Brugués i Montse Cufí han tirat endavant un projecte en forma d’audiovisual amb el títol, Qui s’ha endut el meu formatge? Es tracta de l’adaptació del famós best-seller de Spencer Johnson, que va aconseguir estar durant cinc anys en la llista dels més venuts des que es va publicar el 1998. El resultat es presenta aquest divendres, a les 17.30 hores, a la biblioteca de Figueres.

A l’audiovisual, dos ratolins, en Xip i en Xat, “simbolitzen la nostra intuïció a l’hora de buscar la felicitat, la riquesa, la feina o el benestar” apunta Cufí. Tos dos persegueixen un formatge nou després que el vell s’hagi acabat, seguint el seu instint. Hi ha dos personatges més, en Dam i en Don, dues personetes que encaren les dificultats amb diferències, mentre un d’ells s’adapta al canvi i busca formatge nou quan s’adona que el vell s’ha acabat, l’altre es frustra i es queda estancat en la queixa. “La seva part més racional fa que es bloquegi” apunta Cufí. L’acció transcorre en un laberint, que ve a simbolitzar en el laberint mental de la vida.

“Els nens van veure a YouTube el vídeo original i sorprenentment els va enganxar” explica Cristina Brugués, directora d’Imagina Kids, un centre que aposta per la innovació en l’educació a Figueres. “Vam veure positiu fer un audiovisual català, per apropar als nens un missatge positiu amb qualitat” apunta Cufí, encarregada de fer l’adaptació. És un conte animat, d’uns 15 minuts, que ha comptat amb moltes col·laboracions. De les il·lustracions i el muntatge se n’ha fet càrrec Jacint Casademont; les veus dels personatges van a càrrec de Montse Cufí i Magda Bosch; Mercè Mayné ha fet el muntatge de les veus i Jordi Pla la correcció del guió.

Després d’una preestrena a Imagina Kids, ara es vol fer arribar a la resta de nens de la ciutat aquest treball que pretén ser el primer d’un seguit de projectes encaminats al creixement emocional dels infants. Imagina Kids troba en la literatura per a adults, autors i autores com Louise Hay, un bon missatge per fer arribar als nens. “La nostra filosofia és positivar les coses, i fer servir un llenguatge senzill per traslladar als infants tot allò que molts pares van a buscar en els llibres d’autoestima”, conclou Brugués.

L’audiovisual es podrà veure a www.imaginakids.com i a batecdepoeta.blogspot.es