Una albúmina sobre cartolina del 1882, sobre el pont d´Esponellà, obra del fotògraf Amis Unal Ala, conservada dins el fons dels Comtes de Peralada, ha estat escollida com el document del mes de setembre pels Arxius de l´Alt Empordà (Arxivae). Aquesta fotografia forma part de l´Álbum de Gerona, del qual es conserva, a l´arxiu del castell de Peralada, l´únic exemplar conegut. Actualment, es pot admirar a l´exposició dedicada a l´arxiu fotogràfic de Palaci, que s´exhibeix a la biblioteca del Castell.

Tal com s´explica en el document publicat, la fotografia va ser captada quasi un segle després que el pont fos inutilitzat durant la Guerra Gran per impedir el pas de les tropes de l´exèrcit francès pel riu Fluvià. El pont havia estat construït l´any 1442 per voluntat de Margarida de Corbera, vídua de Bernat de Corbera, senyor d´Esponellà. El pont va resoldre l´escull que representava el riu i, fins al segle XVIII, va esdevenir el protagonista de la millora econòmica i de comunicacions entre les comarques de l´Alt Empordà i el Pla de l´Estany. Aleshores, el pont disposava de sis arcs, tenia una longitud de 156 metres i una alçada de 17.

Una nissaga de fotògrafs

Respecte Amis Unal, el document ressenya que formava part d´una nissaga de fotògrafs activa durant els segles XIX i XX a diferents punts de la geografia gironina i barcelonina. Amis Unal s´havia establert a Figueres el 1864 i, dos anys més tard, a Girona. A Figueres treballà a la galeria Fotografía Española de Barcelona i, a Girona, compartí galeria amb el fotògraf Tomàs Marca. Avançada la dècada dels 70 es va establir pel seu compte.