El Museu Memorial de l'Exili de la Jonquera (Mume) rebrà la donació de documentació de la família Blasi Darner, vinculada a l'evacuació del patrimoni artístic durant la retirada republicana el 1939. La família Blasi explicitarà la donació de la documentació personal al centre museístic en un acte que tindrà lloc aquest dijous a les 16.30 hores.

Aquests documents donen testimoni de la vivència de la guerra civil i l'exili a França d'Alexandre Blasi Boher (1910-1989), tinent de carabiners destinat a la Vajol. Blasi va marxar a l'exili pel Coll de Lli i les Illes el mateix dia que les tropes franquistes arribaren a la frontera francesa del Pertús. Blasi és conegut perquè va dirigir una part de l'evacuació del patrimoni artístic i del Tresor de la República a França des dels diversos dipòsits situats a la Vajol, Darnius o Agullana i, alhora, també perquè va protagonitzar el trasllat del darrer dels camions que van creuar la frontera abans de l'ocupació de l'Empordà, el 9 de febrer de 1939.

Blasi va residir a França, a la zona de Perpinyà, on va treballar ajudant a companys carrabiners i coneguts internats als camps de concentració per a refugiats republicans a les platges rosselloneses, fins que fou traslladat per les autoritats franceses per treballar a Saint-Chamas, a la regió francesa de Provença, Alps i Costa Blava. Va retornar a Barcelona el 1942. A través dels seus dietaris i documents epistolars es pot reconstruir la seva vivència a l'exili, els seus contactes i activitats així com importants detalls de l'evació del patrimoni. A partir d'aquesta documentació, els tècnics del Mume, amb la col·laboració dels investigadors de l'Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural, tindran cura de l'edició dels materials i de la possible elaboració dels treballs científics que se'n puguin derivar.