El Museu Memorial de l’Exili (MUME) proposa aquest dissabte, dins els actes de la festa major, la inauguració, a 2/4 d’11 del matí, d’una exposició resultat del projecte Entre Espanya i Rússia. Recuperant la història dels Infants de la Guerra, subvencionat pel Ministeri de la Presidència del Govern de l’Estat espanyol, que pretén reconstruir la vida d’aquells infants que van haver d’abandonar-ho tot per culpa de la guerra. Però no es tracta de recuperar la seva història a partir dels documents oficials o les cròniques periodístiques de l’època, sinó de reescriure-la donant prioritat a les seves pròpies paraules, als seus testimonis orals i escrits (dibuixos, redaccions, cartes, memòries, diaris i autobiografies).

Entre 1936 i 1939, Espanya va sofrir els efectes d’una cruenta guerra fratricida que va acabar amb milers d’infàncies. Els nens espanyols van patir, de la mateixa manera que els adults, les conseqüències del conflicte i van ser víctimes directes de les hostilitats. Van haver de fer front a l’escassetat d’aliments, a la insalubritat i a nombroses malalties. Van veure com la violència i la venjança es van apoderar dels seus carrers, que van passar de ser espais de joc i esbarjo a espais perillosos i prohibits. Les sirenes i els refugis es van convertir en el seu dia a dia a causa dels constants bombardeigs que van assolar el país. Van deixar d’anar a les escoles. A molts no els va quedar altre remei que anar-se’n. Convençuts que només així podrien sobreviure, els seus pares van decidir que formessin part d’alguna de les nombroses campanyes d’evacuació organitzades pel Govern de la República. Les evacuacions d’infants a l’estranger van constituir així el primer exili del poble espanyol derivat de la guerra civil.

Entre tots els països que van acollir els menors espanyols, la Unió Soviètica va ser, sens dubte, el que va generar les majors lloances i crítiques del moment, el que més va encendre les consciències i va sotragar els cors. Els 2.895 nens que van desembarcar als ports de Ialta i de Leningrad entre el 21 de març de 1937 i finals del mes d’octubre de 1938 van despertar tant interès llavors com el desperten ara, 80 anys després de la seva partida.

Gràcies a la itinerància d’aquesta exposició, i a les oportunitats que oferirà el futur, es podrà complir el principal propòsit de la mostra: donar a conèixer aquest fenomen històric i, al mateix temps, retre un sincer i merescut homenatge als protagonistes.

Contes de guerra i pau

El mateix dia i a continuació de la inauguració de l’exposició, el Mume proposa una activitat lligada a la mateixa temàtica de la guerra, per al públic familiar, una sessió de contes de guerra i pau per a nens (de 6 a 12 anys) a càrrec de Tramoia Cultura. Serà a les 11 del matí.

Agafant com a fil conductor el llibre de Pablo Neruda El libro de las preguntas, l’activitat proposa una selecció d’àlbums il·lustrats sobre guerra i pau, on s’anirà dels moments històrics a històries en particular, i s’endinsarà en la condició humana com a vertebradora de tota possibilitat.

Amb aquesta activitat es pretén presentar una sèrie d’àlbums amb potencial estètic i literari, per tal de despertar l’interès i la curiositat dels nens i les nenes cap als llibres, despertant així també el seu apropament a la lectura i la literatura.

La presentació dels diferents àlbums no es farà seguint la seva estructura narrativa, sinó a partir d’elements molt concrets, tant de la història que contenen com del seu potencial visual.