La programació del Festival Ter­ra de Trobadors “és la més espectacular” que s’ha fet fins ara, amb un total de 35 muntatges de gran i petit format de companyies professionals i entitats del municipi que aposta pels espectacles itinerants de carrer que augmenten en uns cinc respecte a l’any anterior. Aquesta XXVII edició se centrarà en el període del comte Malgaulí i en els 700 anys de la fundació del convent de Sant Domènec. El tret de sortida va ser dissabte passat, amb el desembarcament del comte i la batalla amb els moriscos a la platja d’Empuriabrava amb 80 actors. Però el gruix central de les activitats te lloc entre el 8 i el 10 de setembre.

Entre les novetats d’enguany, destaca la venda de piment -una beguda medieval aromàtica feta amb aigua, mel i espècies­- a totes les tavernes així com la música en directe al gran torneig medieval a càrrec de la companyia Berros de la Cort. Durant els tres dies que durarà el festival, es faran 200 funcions d’aquests espectacles que s’aniran repetint al llarg de les jornades. Els que més s’han potenciat aquest any són els espectacles de carrer -un cinc per cent més- amb propostes de música medieval, titelles, malabars o representacions teatrals “que busquen transportar l’espectador a aquella època i explicar el context històric del Festival” explica el director artístic, Isaac Morera. Aquest augment respon a la demanda que hi havia d’aquest tipus de muntatges.

Espectacles itinerants

Entre els espectacles itinerants hi haurà clàssics com les bugaderes, el cau de les bruixes, els pecats capitals i el joc de l’oca, però també novetats com Friederick i la cadira de la tortura, un muntatge de màgia amb la companyia Drakònia o Cristany i Ermelinda, una subhasta d’esclaus amb Alma Cubrae, entre altres. Entre les companyies convidades, hi ha Graiatus, Alma Cubrae, Excalibur, L'Os Pedrer, Lusketukem, Ramon Lluc de Selvanyola, El Sidral i El Doctor Sensaloni.

Complementa l'extensa programació d'espectacles la programació acadèmica i musical que es potencia amb el cicle de música culta "Só de Lohn", dedicat a la música sacra i el cicle de conferències sobre l´època medieval "Miquel Pujol Canelles".

El grup de cant gregorià Schola Antiqua dirigits per Juan Carlos Asensio oferirà un concert el divendres 9 de setembre a les 19:30h. i Locus Desperatus oferirà el concert, Dulces Resonabat Sonus, música escolàstica a la capella reial de Martí l´Humà, el dissabte 10 de setembre a les 19:30h., ambdós concerts a la Basílica de Santa Maria.

Pel que fa al cicle conferències "Miquel Pujol i Canelles", s'obrirà amb la conferència de Josep Maria Gironella sobre el convent de Sant Domènec i la posterior presentació de la revista Mot So Razo, del centre d´Estudis Trobadorescos, a càrrec de Miriam Cabré.

Posteriorment hi passaran els doctors en història, Francesc J. Gómez i Eduard Juncosa.

També es presentarà el llibre "El judici final. So, imatge, litúrgia. Escena" amb Maria Carmen Gomez-muntané, Eduardo Carrero, Sadurní Martí i Jordi Canet.