L’artista i escriptor Dani Torrent combina la seva passió pel món de la il·lustració amb la seva dedicació a la pintura, que ara obre nous camins amb la que serà la seva primera exposició individual a Nova York, del 27 de setembre a l’1 d’octubre.

L’artista i escriptor Dani Torrent ha publicat les seves il·lustracions a Espanya, Itàlia, França, Bèlgica, Estònia i els Estats Units, en el camp de la publicitat, premsa i editorial, sobretot àlbums infantils, alguns d’ells escrits per ell mateix (Mi abuelo Carmelo, Piu-piu, Álbum para días de Lluvia o El misterio de la madre abogada) i ha exposat les seves pintures a Espanya, França, Itàlia o Mèxic, però aquest serà el primer cop que el seu treball s’exposi de manera individual a Nova York, a la Gallery128, a Rivington, a ple cor de Manhattan.

L’oportunitat arriba després d’un viatge que l’artista va fer l’estiu passat a la ciutat. L’interès per la galeria es concreta en l’exposició d’una vintena de peces, de diferents mides -olis i aquarel·les- amb un mateix fil conductor: “Són obres que es mouen entre la pintura i la il·lustració, que juguen amb la innocència i la perversitat, que tenen entre un aspecte kitch i retorçat, i a través de la ironia pretenen obrir un món d’interrogants davant l’espectador”. “Més que donar el meu punt de vista vull que la gent projecti coses seves en veure les obres”, generant així respostes tan diferents com les que acostumen a causar el seu treball sorprenent. “És una obra molt ambigua que pretén atrapar l’atenció de l’espectador, de fet hi ha moltes figures que miren fixament, amb aquesta intenció sota una aparent innocència però amb molts cor­rents per sota”.

Entre les obres que seduiran el públic americà destaca la sèrie de pintures 'Pecats capitals'. L’estil d’aquestes pintures de Torrent, amb personatges d’ulls grossos poblant escenaris propis de somnis o de malsons, es pot inscriure en el surrealisme pop. “Els set pecats capitals dins la religió catòlica i cristiana eren respostes, jo les he recreat com a forces, sense jutjar-les” assenyala l’artista sobre aquesta sèrie realitzada entre 2009 i 2011. S’hi afegeixen algunes obres noves per a aquesta exposició, en concret un retrat de Wilgefortis, que Torrent va realitzar després de visitar l’exposició El Bosco a Madrid, seduït per la seva història i també presenta una pintura on es veu una dona dormint, amb un indendi al darrerw i flames que li surten del cap: “La majoria d’obres tenen una lectura clara però alhora mostren imatges molt suggeridores”, destaca. Algunes d’elles s’exposen aquests dies a Barcelona, a la galeria Fusion. Mentre ultima els darrers detalls perquè les obres arribin a Nova York, assegura que l’experiència de submergir-se en el mercat americà és per ell encara una incògnita: “Si el públic respon positivament, dedicaré més temps a la pintura”, tot combinant-ho amb la il·lustració i l’escriptura, on aboca els seus esforços i passions ara mateix.

Nous àlbums il·lustrats

A punt està de sortir publicat un nou àlbum il·lustrat per al públic jove i adult, El Santo, amb imatges de Torrent i text de Caterina Riba, i busca editorial un altre dels seus projectes Aqui vivía yo, més per a un públic més infantil, escrit i il·lustrat per Torrent.

Ja es troba al mercat Fauna fantàstica del Fluvià amb contes de Carles McCrag i il·lustracions de Dani Torrent editat per Edicions Cal·ligraf, un projecte que fa deu anys va fer l’il·lustrador i que ara apareix en edició de butxaca. “Les imatges formen part dels meus inicis, hi ha hagut una evolució des de llavors”, però són imatges evocadores, que ajuden a fer volar la imaginació.