Aquest diumenge se celebra la XVIII Jornada Europea de la Cultura Jueva, enguany amb el lema “diàspores”. Castelló d’Empúries ha participat des dels seus inicis en aquesta Jornada europea que enguany coincideix amb el primer cap de setmana de setembre. Es tracta d’una celebració que ha anat canviant de dates al llarg dels anys, sempre en funció de les festivitats del calendari jueu.

Els actes centrals es porten a terme a les 17h. de la tarda amb la visita guiada “Castelló d’Empúries en clau jueva” organitzada per l’empresa EmpordaBrava. La vistita va a càrrec de l’arqueòloga Anna M. Puig Griessenberger i del medievalista Josep M. Gironella, responsable de les excavacions arqueològiques i de la recerca documental de la sinagoga nova del Puig Mercadal, respectivament, promogudes pel Museu d’Història Medieval de Castelló d’Empúries. El recorregut es durà a terme pels carrers del call i els visitants podran descobrir els principals elements que s’han conservat del llegat jueu medieval a la vila comtal i les darreres intervencions i troballes arqueològiques de la Sinagoga del Puig Mercadal propietat de Vicenç Comas. El guiatge inclou visites al Museu d’Història Medieval Cúria-Presó i a la basílica de Santa Maria. Així mateix i durant tot el dia el Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó farà una jornada de portes obertes on els visitants podran descobrir l’esplèndida col·lecció de làpides funeràries amb inscripcions hebrees que es conserven.

Aquest mateix diumenge a les 19 h. de la tarda el reconegut Quartet Klaima (Col·lectiu Brossa) ofereix un concert gratuït. La proposta del grup de músics format per Albert Gumí al clarinet, Gregori Ferrer a l’acordió, Quico Pugès al violoncel i Aleix Puig al violí és un recorregut per les músiques centreeuropees d’influència Klezmer amb referències a la música sefardita i hebrea. Es tracta d’una música amb altes dosis de comunicació i emoció i a la vegada alegre i festiva. L’espectacle musical es durà a terme a la plaça de les Monges, davant de la biblioteca. L’activitat ha estat organitzada per l’Arxiu Municipal de Castelló d’Empúries. En finalitzar el concert es convidarà als assistents a un tast de productes Kosher.

Paral·lelament i durant tota la setmana es pot visitar l’exposició “Els jueus del comte d’Empúries“ produïda per l’associació Serfs de la Gleva. La mostra estarà exposada a la Biblioteca Ramon Bordas Estragués en el seu horari d’obertura.

La promoció de totes les accions realitzades a Castelló s’han difós a través de la plataforma de l’Associació Europea per la Preservació del Patrimoni Jueu (AEPJ), juntament amb les ciutats de Girona, Besalú, Tortosa i altres.