Castelló d'Empúries es prepara per una nova edició del Terra de Trobadors. Un any més aquest municipi de l'Alt Empordà retornarà a l'edat mitjana. Serà del 8 al 10 de setembre. La programació d'enguany és "la més espectacular" que s'ha fet fins ara, amb un total de 35 muntatges de gran i petit format de companyies professionals i entitats del municipi amb una clara aposta pels espectacles itinerants de carrer que augmenten en uns cinc respecte l'any anterior. Entre les novetats, destaca la venda de piment -una beguda medieval aromàtica feta amb aigua, mel i espècies- a totes les tavernes així com la música en directa al gran torneig medieval a càrrec de la companyia Berros de la Cort. Aquesta XXVII edició se centrarà en el període del comte Malgaulí i en els 700 anys de la fundació del convent de Sant Domènec. El tret de sortida serà uns dies abans, el 2 de setembre, amb el desembarcament del comte i la batalla amb els moriscos a la platja d'Empuriabrava amb 80 actors.

El director artístic del festival Terra de Trobadors, Isaac Morera, ha subratllat aquest dilluns que serà l'edició "més espectacular" on s'ha buscat trobar un "equilibri" entre els la contractació de companyies professionals i les propostes d'entitats del poble. Dels 35 muntatges que es podran veure, 21 són professionals i 14, d'entitats. "Des de fa uns anys s'ha reivindicat el paper de les entitats", ha afegit Morera, tot recordant l'esperit amb què va néixer el festival ara fa 27 anys.

Durant els tres dies que durarà el festival, es faran 200 funcions d'aquests espectacles que s'aniran repetint al llarg de les jornades. Els que més s'han potenciat aquest any són els espectacles de carrer amb propostes de música medieval, titelles, malabars o representacions teatrals que busquen transportar l'espectador a aquella època. Enguany se n'han programat 5 més que l'any passat. El director artístic ha explicat que aquest augment respon a la demanda que hi havia d'aquest tipus de muntatges que "ajuden a explicar molt bé el context històric". En l'edició d'aquest any, se centrarà en el període del comte Malgaulí (segle XIV), l'últim comte d'Empúries, i en els 700 anys de la fundació del convent de Sant Domènec.

Entre els espectacles itinerants hi haurà clàssics com les bugaderes, el cau de les bruixes, els pecats capitals i el joc de l'oca, però també novetats com Friederick i la cadira de la tortura o Cristany i Ermelinda, entre d'altres.

Entre les companyies convidades, hi ha Graiatus, Alma Cubrae, Excalibur, L'Os Pedrer, Lusketukem, Ramon Lluc de Selvanyola, El Sidral i El Doctor Sensaloni, entre d'altres.

El desembarcament, amb uns 80 actors

El tret de sortida serà uns dies abans, el 2 de setembre, on una vuitantena d'actors, la companyia Alma Cubrae i membre dels club d'arc Sant Celoni i de DespertaFerro representaran el desembarcament de Malgaulí i la lluita amb els pirates moriscos. Serà a la platja petita d'Empuriabrava. Enguany no es farà el migdia sinó que per primer cop es farà a les set de la tarda per evitar la calor.

Pel que fa a l'espectacle inaugural, es farà a la plaça de la Basílica el 8 de setembre sota la direcció de Martí Torras, que també s'ha encarregat de l'espectacle de cloenda que es farà a aquest mateix espai el 10 de setembre. Sense donar massa detalls, el director artístic del festival ha avançat que la cloenda serà "molt emotiva i espectacular". Els dos muntatges compten amb la participació d'entitats.

Beguda medieval i música en directa a les justes

Entre les novetats d'enguany, hi ha la primera subhasta d'esclaus, un espectacle de foc nocturn Xera i la posada a la venda de piment, un vi dolç especiat de l'edat mitjana que se servirà a totes les tavernes de la fira. Tampoc hi faltarà el tradicional sopar medieval al claustre del convent de Sant Domènec amb música, teatre, malabars, dansa i foc; la batalla campal o la batucada medieval nocturna. Per primer cop hi haurà també música en directa durant els combats del torneig medieval de la mà dels Berros de la Cort.

L'alcalde del municipi, Salvi Güell, ha subratllat que els espectacles són la "base" d'aquesta fira que ha esdevingut un dels més importants en aquest gènere. La programació també inclou un mercat medieval, que s'allargarà durant tres jornades, on només es pot pagar amb moneda medieval.

L'altre eix del festival aquesta edició són els 700 anys de la fundació del convent de Sant Domènec. Aquesta temàtica (acompanyada d'unes conferències organitzades conjuntament amb la Universitat de Girona) posarà sobre la taula la importància i al influència que van assolir les ordres religioses a l'Europa medieval i la seva presència al comtat d'Empúries.

El pressupost de l'edicio d'enguany és de 150.000 euros, la mateixa xifra que l'any passat. Es calcula que durant aquests dies Castelló d'Empúries rep entre 30.000 i 40.000 visitants que volen viure aquesta experiència medieval. El director artístic del festival ha animat a tothom i en especial a les famílies a venir tots els dies. "Hi ha tant per a tothom que no es ot veure en un sol dia", ha remarcat Morera tot afegint que és un "gran final d'estiu abans de començar el curs escolar".

Les entrades del sopar medieval ja estan a la venda amb un cost de 30 euros la localitat.