Amb 26.127 espectadors, un 92 per cent d'ocupació, el Festival de Peralada ha seguit mantenint-se aquest estiu al nivell més alt. La nit de dijous, amb l'espectacle d'Acosta Danza, el Festival va baixar el teló amb un regust amarg davant la violència soferta a Barcelona. En aquest sentit, abans de l'inici de l'espectacle, el director Oriol Aguilà va llegir, al costat de Carlos Acosta, un manifest de suport i a favor de la pau).

Aquesta 31a edició ha estat, segons els organitzadors, la possibilitat d'encetar "una nova dècada fidelitzant espectadors i oferint 22 propostes artístiques", algunes dels quals només s'han pogut veure a Peralada. 10 dels espectacles han estat Sold Out: 'Madama Butterfly', les dues funcions, Ainhoa Arteta, Gregory Kunde, Julia Lezhneva,'La Straordinaria vita de Sugar Blood', Bryan Ferry, Franco Battiato, Malú i Jarabe de Palo.

En total s'han fet setze espectacles a l'Auditori, set a l'Església del Carme i un a la plaça de la vila. La lírica i la dansa han estat una vegada més el trets diferencials que han aportat l'excel·lència i la qualitat al Festival de Peralada. El pressupost que s'ha destinat ha estat de tres milions vuit-cents mil euros. L'impacte econòmic que genera el Festival sobre el territori on es celebra, l'Alt Empordà, continua essent molt destacat directe i indirectament, entre diferents sectors sobretot de serveis.

S'han viscut estrenes absolutes com l'òpera La Straordinaria vita di Sugar Blood (versió concert), d'Alberto Garcia Demestres i dos poemes de la desapareguda soprano catalana, Victoria de los Ángeles Oriental i A ti, que van ser interpretats per la soprano Ainhoa Arteta.

Els espectacles de lírica van tenir el seu moment culminat amb l'estrena de l'òpera Madama Butterfly, de G.Puccini. Amb direcció escènica de Joan Anton Rechi, aquesta coproducció del Festival amb el Deutsche Oper Am Rhein, ha rebut molt bones crítiques i ha emocionat. El repartiment va ser de luxe amb el tenor Bryan Hymel (Pinkerton), la soprano Ermonela Jaho (Cio-Cio-San, Madama Butterfly) y el baríton, Carlos Álvarez (Sharpless). El rol de Suzuki va estar interpretat per la mezzosoprano gironina, Gemma Coma Alabert, que ha estat l'artista resident del Festival 2017. Va comptar amb la participació del Cor del Gran Teatre del Liceu i l'Orquestra Sinfonikoa de Bilbao, dirigida per Dan Ettinger. Després de la gran estrena, que va fregar gairebé la perfecció, va arribar l'apunt negatiu el segon dia de funció ja que a causa de la pluja, es va haver de cancel·lar la representació, després del primer acte. Feia 9 anys que el Festival no havia de cancel·lar un espectacle a causa de la meteorologia adversa.

La lírica ha portat aquest estiu a Peralada primeres espases del panorama internacional com les sopranos, Pretty Yende, Ainhoa Arteta i Julia Lezhneva, el tenor Gregory Kunde i el pianista barceloní Ignasi Cambra. Nits de gran qualitat vocal i musical que van tenir com a escenari l'església del Carme del Castell. Aquest espai també ha estat espectador de l'estrena de la darrera òpera d'Alberto García Demestres La Straordinaria vita di Sugar Blood, una proposta amb una música excel·lent i amb un missatge de conscienciació sobre els problemes que pateixen les persones afectades per la diabetis. Aquest espectacle va portar fins Peralada al prestigiós 'postrero' del Celler de Can Roca, Jordi Roca, que va crear per a l'ocasió un postre apte per a diabètics, el Cocco e Cocomero que porta el nom d'una de les àries de l'òpera. Un èxit l'òpera i les postres que es van poder provar a la mitja part. Garcia Demestras ha dedicat aquesta òpera al seu mestre i amic, Lucciano Pavaroti. També l'església del Carme ha viscut la primícia a Espanya de Dido and Aeneas de Purcell -versió semiescenificada- amb la 22a Acadèmia Barroca Europea d'Ambronay, dirigida per Paul Agnew. Un espectacle preciós que va captivar al públic.

A la 31a edició del Festival de Peralada han tingut un pes molt important les cultures basca i francesa amb les actuacions de l'Orquestra Nacional del Capitole de Toulouse, el Malandain Ballet Biarritz, l'Orquestra Simfonikoa de Bilbao, l'Orquestra Simfònica d'Euskadi, la 22a Acadèmia Barroca Europea d'Ambronay i l'actriu Juliette Binoche i el pianista, Alexandre Tharaud. Una mirada del Festival cap a aquestes cultures que han deixat grans nits com la del concert de l'Orquestra Nacional del Capitole de Toulouse, que a l'Auditori Parc del Castell va oferir un gran concert sota la batuta del seu mestre Tugan Sokhiev. Finalment, no va intervenir en aquest concert la soprano Iréne Theorín que es va veure obligada a cancel·lar a causa d'una afecció vírica.

Un altre de les grans nits de música clàssica que va enamorar al públic de l'Auditori va ser la del pianista, James Rhodes. Va tocar un programa composat per la música de Bach, Chopin i Busoni i va transmetre al públic la seva passió per la música, la qual ha estat per a ell un antídot que l'ha ajudat a sortir d'una vida de destrucció personal.

L'actriu més internacional de França, Juliette Binoche, ha debutat al Festival de Peralada amb una actuació que ha estat premiére a Espanya. Acompanyada al piano per un magnífic, Alexandre Tharaud, va oferir un espectacle homenatge a la gran dama de la chanson, Barbara. Va interpretar i va cantar. Tot un luxe d'actuació en la que va recordar alguns dels millors textos de la cantant. Binoche i Tharaud van arribar a Peralada directament del prestigiós Festival d'Avignon on van estrenar Vaille que Vivre.

Per primera vegada, la dansa ha obert i tancat una edició del Festival. L'espectacle inaugural va anar a càrrec del prestigiós Béjart Ballet Lausanne que ha tornat a Peralada amb l'espectacle Béjart Fête Maurice, creat per la companyia suïssa per homenatjar al que va ser el seu mestre i fundador, Maurice Béjart, en l'any que es compleixen 10 anys de la seva mort. Van oferir dues nits de funció que van enamorar al públic. El Malandain Ballet Biarritz ha debutat al Festival amb un bonic espectacle basat en el conte La Bella i la Bèstia amb música en directe sobre partitura de Txaikovski amb l'Orquestra Simfònica d'Euskadi. Aprofitant la seva estada a Peralada, la plaça Gala Salvador Dalí de Figueres va concentrar unes 80 ballarines que van participar a la classe de ball que va oferir Richard Coudray, mestre de ball de Malandain Ballet Biarritz. La Gran barra de ball és una iniciativa que Malandain Ballet acostuma a fer a Biarrtiz i que també ha organitzat en diversos llocs on ha actuat. Aquest any s'ha baixat el teló del Festival amb la dansa cubana que ha portat Acosta Danza, la nova companyia del prestigiós ballarí, Carlos Acosta. Ha estat la primera vegada que la companyia ha actuat a Espanya. Van deixar un trosset de Cuba a Peralada amb un espectacle brillant.

L'Estiu Musical ha portat a l'Auditori Parc del Castell cantants com Katie Melua, Bryan Ferry, Franco Battiato, Malú i Diego El Cigala, que han interpretat els seus grans èxits en actuacions que han estat exclusives a Catalunya, aquest estiu. Jarabe de Palo ha portat la seva gira 50 Palos per celebrar els 20 anys de la banda i el 50è aniversari de Pau Donés.