La 'Madama Butterfly' que s´ha estrenat aquest passat dilluns al Festival de Peralada ha seduït a tots els assistents. Ambientada en plena Segona Guerra Mundial, la primera escena transcorre dins el consolat nord-americà de la ciutat de Nagasaki. Puccini posa majestuosament la música a una història d´amor, engany, i tragèdia entre una gueisha Cio-Cio-San, i el tinent de la marina dels Estats Units, Pinkerton. El primer acte acaba amb un avió sobrevolant el cel de la ciutat japonesa. Una bomba cau del cel i es magnifica la tragèdia de la protagonista i de tota una societat terriblement ferida. Joan Anton Rechi presenta una papallona atrapada en un espai que no és el seu, una papallona que va picant per les parets que la rodegen sense saber trobar una sortida. Una papallona que es veurà atrapada en una tragèdia col·lectiva i de la que no es veurà capaç de sortir-se´n.

En el segon i tercer acte es presenta la destrucció, la desolació... una veritable tragèdia japonesa, tal i com ja l´havia definit Puccini. Rechi transforma el drama personal al dolor col·lectiu de tot un poble on tots els personatges de la ciutat han de lluitar per sobreviure, per remuntar la tragèdia, i on Madama s´aferra al amor que sent per Pinkerton i l´espera i l´espera en el únic lloc on creu que la trobarà al seu retorn al Japó, un consolat en runes. A Peralada s´ha pogut veure una òpera d´un alt contingut poètic perfectament compassat amb la música emocional de Puccini. Una òpera mot dura, amb escenes que han convidat a la reflexió sobre drames actuals que es viuen arreu del món, situacions desesperades per sobreviure que colpeixen i arriben al cor. En definitiva, una òpera que descriu la desesperació humana que encara colpeixen a molts pobles. Una història antiga perfectament vigent.

El tenor Bryan Hymel (Pinkerton), la soprano Ermonela Jaho (Cio-Cio-San, Madama Butterfly) i el baríton, Carlos Álvarez (Sharpless, cònsol dels Estats Units a Nagasaki), tres de les millors veus líriques del moment al món han portat el pes de l´òpera amb una actuació impecable, exquisida, totalment coordinats i amb una gran presència escènica deixant palesa la seva experiència i domini de l´escenari. La mezzosoprano gironina, Gemma Coma - Alabert, artista resident del Festival 2017, ha seduït també al públic en el rol de Suzuki. El tenor Vicenç Esteve Madrid (Goro), el baríton Carles Pachón (Príncep Yamadori), la soprano Mercedes Gancedo (Kate Pinkerton) i el baríton Pablo López, han acabat de completar el cast de l´òpera. El Cor del Gran Teatre del Liceu, sota la direcció de Conxita García, ha brodat la seva actuació. Al fossat, la Bilbao Orkestra ha interpretat la meravellosa música de Giacomo Puccini, dirigida per Dan Ettinger.

L´escenògraf Alfons Flores ha presentat grans columnes i una bandera nord-americana de cinc metres essent els aspectes més visuals de l´escenari i l´escenografia del primer acte. Un acte que acaba amb el llançament de la bomba i que dona passa a un segon i tercer acte amb una ciutat totalment devastada.

El vestuari, dissenyat per Mercè Paloma, combina vestuari occidental i oriental en una producció on s´utilitzaran prop d´un centenar de vestits.

Al final de la funció, el públic ha dedicat grans aplaudiments i ovacions, visiblement emocionat, a l´elenc de la Madama Butterfly, i en especial a la gran Ermonela Jaho qui ha mostrat gran emoció entre llàgrimes durant les salutacions. Bryan Hymel i Carlos Álvarez han estat grans protagonistes d´aquesta nova vetllada operística del Festival. Una nit amb tots els elements màgics que comporten una estrena.

Aquest dimecres es farà una nova funció, tancant així la setmana de la lírica del Festival de Peralada.

La coproducció del Festival de Peralada i Deutsche Oper amb Rhein Düsseldorf Duisburg, es va estrenar el passat 4 de febrer a Duisburg. Després de Peralada es podrà veure a Düsseldorf.