L'Arxiu Municipal de Roses presenta aquest mes d'agost la documentació relacionada amb les vetllades musicals que el matrimoni Falgarona-Sans organitzava a la seva de casa de Roses, situada a l'avinguda de Rhode. Els diversos documents conservats consisteixen en llistes de convidats, d'assistents, i de menjar i beure servits durant els recitals, que Úrsula Sans confeccionava per a l'ocasió.

Josep Falgarona Canadell (Figueres, 1921- París, 2008), pertany a una reconeguda família de músics empordanesos. Estudià a l'Escola Municipal de Música de Barcelona i al Conservatori de Barcelona, i l'any 1950 es traslladà a París a continuar els seus estudis al Conservatoire Nationale. De fet, però, subordinà la composició de peces musicals a la faceta que més reconeixement li reportà, la d'intèrpret i concertista de renom internacional. Es casà en primers núpcies amb Úrsula Sans Oriol.

Un dels actes destacats de la vida social del matrimoni Falgarona-Sans, era l'organització anual d'un parell de vetllades musicals a la seva casa de Roses, situada a l'avinguda de Rhode, 103. Úrsula Sans Oriol (Figueres, 1922-Neuilly-sur-Seine, 1995), reportà puntualment totes les dades necessàries per mantenir la memòria de cada trobada, amb la finalitat de no oblidar cap convidat, de recordar quines peces s'havien interpretat (per no repetir mai el repertori) o de calcular les quantitats necessàries de menjar i beure oferts als hostes.

Les vetllades musicals que organitzava el matrimoni se celebraren a partir dels anys 70 (amb tota seguretat amb anterioritat a l'any 1978) i fins a l'any 1992, quan l'edat aconsellà de deixar-ho de fer. «Sulita» Sans era l'encarregada de convidar els assistents, tots membres de la burgesia melòmana i culta empordanesa, i de preveure el menjar i beure que s'oferiria als convidats. Es tractaven de vetllades musicals en què els assistents tenien l'ocasió excepcional d'escoltar en «petit comitè» un gran intèrpret de piano de fama internacional.

Tanmateix, allò més sorprenent i que permet obtenir una visió panoràmica de com eren aquestes vetllades estiuenques, són els resums que Úrsula Sans elaborava meticulosament cada any. En primer lloc, anotava el programa musical detallat i per ordre d'execució que Josep Falgarona interpretava. Seguidament, apuntava els convidats que havien assistit, les persones que foren convidades, però que no pogueren assistir a la vetllada, i les persones que no «foren avisades», però que calia tenir en compte per a les properes convocatòries.

Podeu consultar el document del mes en el següent enllaç,