A través d’una selecció d’obres originals de Picasso, Dalí, Miró, Magritte i Calder, Cadaqués exposa L’Espai dels Somnis per fer aflorar la importància que el somni ha tingut com a constructor de la llengua artística del segle XX : “volíem oferir una mirada contemporània a un gran tema de la humanitat com és el somni, un dels motors de la humanitat, element de la nostra vida des d’un punt de vista conscient i inconscient a través d’una exposició de primera magnitud que es pot veure en primícia a la Societat l’Amistat del Casino de Cadaqués” explica Jordi Mayoral, director de la galeria Mayoral, que ha impulsat aquest projecte. La mostra també inclou obres de Domínguez, Chagall, Tàpies, Duchamp, Hamilton, Ponç, Brossa i Planells. Un cop acabi la seva estada a la localitat empordanesa, el 15 d’agost, es traslladarà el setembre, a la seu de la galeria, a Barcelona.

Interpretació dels somnis

El projecte pretén mostrar com interpreten els somnis aquests grans artistes i en quin grau són rellevants per a la seva obra, quantes maneres diferents hi ha de portar el somni o els somnis a les arts”. Del somni se n’extreien les formes i el mètode, tal com il·lustra l’obra dels artistes en exposició.

“Per dur a terme aquesta exposició, ens hem envoltat d’un equip de primera”, assenyala el galerista. Vicenç Altaió comissaria la mostra i explica que aquesta “parteix del canvi de paradigma artístic que es va dur a terme durant la Primera Guerra Mundial, quan neix el moviment Dadà”. La mostra compta amb la participació del cineasta Albert Serra, del crític cultural Hans Ulrich Obrist; la directora dels Museus Dalí, Montse Aguer; la directora de la Fundació Miró; Rosa Maria Malet, i el consultor cultural Llucià Homs.

“Són obres difícils de veure, algunes d’elles és el primer cop que arriben a Catalunya gràcies a la col·laboració de col·leccionistes, fundacions i de l’Ajuntament de Cadaqués”. “Es tracta d’una proposta memorable, que està tenint una excel·lent resposta de públic”. Diumenge de la setmana passada, en una conversa moderada per Montse Aguer amb Vicenç Altaió i Albert Serra, la sala es va omplir de gom a gom.

Dues obres literàries

L’exposició segueix el camí de l’exploració que van representar dues obres literàries, el llibre-aplec d’André Breton, Trajectoire du rêve, del 1938 (amb somnis pintats i escrits per diferents artistes) i els poemes i collages fotogràfics de Georges Hugnet aplegats sota el títol significatiu de La septième face du dé (1936). Els textos es recullen al catàleg que es presentarà quan la mostra arribi a Barcelona. A més, també s’inclouran l’assaig de Vicenç Altaió, un diàleg amb el reconegut crític d’art Hans Ulrich Obrist i l’epíleg del cineasta i filòleg Albert Serra que clou el catàleg.