Ajuntament de Darnius (Alt Empordà) ha presentat a Girona el programa d´actes que la corporació ha organitzat en commemoració del centenari del naixement del l´escriptor i fill predilecte del municipi, Josep Maria Gironella i Pous (Darnius, 1917 - Arenys de Mar, 2003).

El tinent d´alcalde de Cultura, Xavier Vila, s´ha referit als vincles de la família de l´escriptor amb la població i la importància de la creativitat literària de Gironella en les diverses vessants de la seva obra de gairebé quaranta títols de gèneres tan diversos com la novel·la, els llibres de viatges, els d´entrevistes etc. Obra reconeguda amb els premis Nadal, Planeta i Nacional de Literatura entre d´altres.

Seguidament el promotor cultural, Pere Perxés que ha coordinat els actes programats que són prou diversos: des d´una cantada d´havaneres amb obres de José-Luís Ortega Monasterio, gran amic de l´escriptor (15 d´agost), un cicle de conferències els mesos de setembre i octubre, una partida simultània d´escacs, el 17 de setembre (Gironella havia practicat aquesta modalitat), un diàleg amb Carme Gironella, el 13 d´octubre, que coordinarà el periodista figuerenc Josep Maria Bernils. La projecció de la pel·lícula "Amor adolescente", amb guió de Gironella (3 de novembre), El Club de Lectura de Darnius, debatrà l´obra de Gironella "Un hombre", guanyadores del Premi Nadal, 1946 i que moderarà el periodista J. Víctor Gay. La cloenda dels actes a Darnius serà el 30 de desembre amb un concert a l´església parroquial de Santa Maria, a càrrec de l´Orquestra de Cambra de l´Empordà.

Exposició commemorativa agost/desembre

Des del diumenge 13 d´agost fins el dia 31 de desembre, data del naixement de l´escriptor, a la sala municipal d´exposicions es podrà veure una àmplia exposició composta de vint plafons que inclouen aspectes diversos de la vida i obra de Josep Maria Gironella: des de la seva activitat com a editor, articulista, totes les obres publicades, reculls de premsa, guardons, reconeixements en forma de carrers amb el seu nom, entre d´altres a Girona i Platja d´Aro, les seves afeccions, la mort de l´escriptor etc. I en mitjans audiovisuals, es podrà seguir diverses entrevistes, les portades de tots els seus llibres, consultar les obres més reconegudes etc.

Cicle de conferències

S´han programat quatre conferències en un cicle que ha coordinat el periodista, J. Víctor Gay, y que obrirà el Dr. Joaquim Nadal i Farreras, Director de l´Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural, el dissabte16 de setembre, amb el tema: Josep Maria Gironella i la ciutat de Girona", seguirà Mn. Jaume Aymar, director del setmanari "Catalunya Cristiana" i de "Ràdio estel", que dissertarà sobre: "En que creia Josep Maria Gironella", el dissabte següent, 30 de setembre, Joaquim Vidal, President de la Fundació Valvi de Girona, tractarà: "Josep Maria Gironella, editor" i clourà el cicle, Joan Domènec i Moner, President de la Fundació del Premis Literaris de Girona, que parlarà de, "Lectura de Josep Maria Gironella".

Totes les conferències seran a les 7 de la tarda a la sala on es presenta municipal d´exposicions.

Segona part del centenari a la ciutat de Girona

S´ha previst pel mes de gener de 2018, donat que Josep Maria Gironella va néixer el 31 de desembre de 1917, uns actes que tindran lloc a la ciutat de Girona. Actualment s´està treballant per presentar la mostra de Darnius i s´ha previst un cicle de conferències que serà itinerant: l´obrirà el cronista oficial de la ciutat, Enric Mirambell i Belloc, seguirà Sílvia Planas, director del Museu dels Jueus, Joan Boadas, director de l´Arxiu Històric de la Ciutat, que conserva un important llegat documental de Gironella i la Dra. Dolors Vidals, que tractaria del valor de la literatura com a element promotor del turisme a les ciutats.

Aquest programa té el suport de l´Ajuntament de Darnius, la Diputació de Girona, el Departament de Cultura de la generalitat per mitjà de la seva delegació a Girona, el Consell Comarcal de l´Alt Empordà i de Salines Bassegoda i la col·laboració de de més de mig centenar d´entitats, corporacions i empreses.E