Jordi Puig ha estudiat les postals dels anys 60 i 70 a la Costa Brava per fer un retrat sociològic d’un país que es transformava amb el turisme. Dimecres, a les 20.00 hores es presenta el resultat, en forma de llibre, a la Biblioteca de Figueres.

Fa deu anys que el fotògraf Jordi Puig inicià una recerca sobre la imatge turística de la Costa Brava, a partir de les postals dels anys 60 i 70 que va culminar amb l’ajuda de la Beca Agita 2016 atorgada per l’Ajuntament de Figueres. El resultat veu la llum en forma de llibre Costa Brava Postals 1960’s-1970’s, editat per Ursula Llibres. L’autor destaca la importància de recollir les primeres postals en color que daten d’una època poc treballada encara i que coincideix en el temps amb l’arribada turisme de masses. “El 58 l’estat espanyol es troba en un ofec econòmic i decideix obrir-se al turisme per recuperar la seva situació, i amb aquest turisme de masses arriba la modernitat que és el que reflexen les postals, ens ajuden a veure com va canviant el país a partir que arriba aire fresc d’Europa o d’Amèrica”.

El llibre s’ha convertit en un arxiu de 600 postals de la Costa Brava editades entre els anys 60 i 70, que parteix d’un fons d’imatges seleccionades d’entre les 9.000 que composen la col·lecció del fotògraf. “No existeixen arxius de col·leccionistes de postals d’una època, considerada menor, massa propera, i per localitzar-les he anat a fires i per internet.” assenyala. “És una època que a molt de nosaltres ens ha agafat quan érem petits”. Fa una dècada Jordi Puig va començar a acumular postals i el procés d’ordenació l’ha fet per temàtiques, n’hi ha fins a 150 de diferents: apareixen els toros, les tumbones, el flamenc, els flotadors, els ouvenirs, el paisatge o les platges, entre d’altres i cada tema agrupa quatre postals. Un altre dels valors d’aquest llibre, és que ha servit per “per reconeixer i florar tots els fotògrafs que van treballar fenta questa feina”. Ha sistematitzat qui eren els productors d’aquestes postals, separats en cinc grups diferents: els fotògrafs dels pobles de la costa que decideixen fer postals per als visitants, com a part del seu negoci; altres fotògrafs que només es dediquen a fer postals; l’empresa de postals que treballa amb diferents fotògrafs; la imprenta, quie veient el negoci, envia els seus comercials a vendre postals personalitzades a establiments de la costa i finalment les postals promogudes per la Subsecretaria de Turisme o altres organismes oficials, en total 160 empreses i 70 fotògrafs.

Aquest primer treball mostra com en els deu anys que separen unes imatges de les altres es passa del banyador sencer i el posat ingenu al biquini petit i el posat eròtic, fruit de l’evolució del país cap a una anhelada modernitat.'Aquest és un cas clar que l’art genera nous coneixements'

Jordi Puig ha publicat una quarantena de llibres de fotografia i paisatge i en l’àmbit creatiu ha realitzat també nombrosos projectes i sèries de retrats.

Com neix la idea del llibre?

Volia apropar-me per la banda estètica de les primeres postals en color, a l’època dels 60 i 70. Reivindico que la metodologia de l’art serveix per generar nous coneixements i aquest és un cas claríssim. Les primeres imatges en color són del 57 i 58, quan arriba la tècnica, es treballa de forma molt primària i gràcies a això surten uns errors que creen una estètica que a mi m’atrau. De tot això neix el llibre.

Després de fer aquest estudi, s’ha sorprés especialment?

M’ha sorprés que hi havia consciència i esperit crític real del que estava passant al país, com ara la construcció d’edificis, vora el mar, o els toros.