El Museu de l'Empordà ha adquirit un retrat de Narcís Monturiol (Figueres, 1819 - Barcelona, 1885) realitzat pel pintor Ramon Martí Alsina (Barcelona 1826 - 1894). Es tracta d'un oli sobre tela d´una gran perfecció tècnica i tall realista que permet descobrir la capacitat de l'artista en la captació psicològica dins el gènere del retrat.

Aquesta pintura va ser comprada el 2016, per 1.800 euros, a Palau Antiguitats de Barcelona, i després d'haver passat per una intervenció curativa amb retocs puntuals per al seu acondiciament, s'introdueix definitivament a la col·lecció del museu. A partir d'aquesta setmana, la nova adquisició estarà exposada a la segona planta, concretament a l'espai dedicat a Narcís Monturiol, juntament amb els altres dos retrats de l'inventor de l'Ictineu realitzats també pel seu amic i pintor Ramon Martí Alsina: un dibuix a llapis sobre paper (1852) també obtingut a Palau Antiguitats l'any 2011 i una pintura a l'oli (1855) procedent de la donació de Carles Badia i Carme Benavent l'any 1973. El darrer es dóna la mà i comparteix dimensions, tècnica, any d'execució i història d'ingrés al museu, amb el retrat d'Emília Mata, esposa de Monturiol. El nou retrat (no datat), que acompanyarà les susdites obres éssent el més gran en dimensions (95 x 72 cm), donarà la benvinguda al visitant tot presidint la zona destinada a l'il·lustre figuerenc.

Aquesta obra de Martí Alsina presenta Narcís Monturiol amb el posat sever de l'home intel·lectual, el qual se sosté el cap amb la mà esquerra i amb la dreta agafa un bastó. L'autor aconsegueix captar la psicologia del retratat, que apel·la l'espectador inquisitivament i reflexiva. I és que el pintor coneixia el polifacètic Monturiol, ja que en l'adolescència van establir una amistat que es perllongà al llarg dels anys. A part d'idearis polítics i el talent dels genis, els dos homes van compartir l'interés per la pintura i el gènere del retrat realista. Tant és així que el Museu de l'Empordà conserva una pintura a l'oli, Retrat d'home (no datat), realitzat per Narcís Monturiol seguint segurament els consells i mestratge de Martí Alsina.