El cos del pintor Salvador Dalí està gairebé igual que fa 28 anys, quan va ser enterrat. El bigoti existeix, segueix marcant les 10 i 10, i conserva la cabellera. Dijous a la nit, en la surrealista operació manada per un jutge, van exhumar el cadàver del geni per extreure'n les mostres d'ADN que han de servir per esclarir si era el pare de Pilar Abel, la figuerenca que va interposar la demanda. El cos no només estava molt ben conservat sinó que el seu estat era com el d'una «mòmia», «com fusta». Per extreure les mostres (cabells, ungles, dents, les dues tíbies i els dos peronés) no van poder fer servir un bisturí i van necessitar una serra elèctrica. La Fundació ha demanat que les restes extretes tornin a Figueres un cop analitzades. Llavors, s'haurà de tornar a obrir la tomba en «un acte privat» per «retornar la integritat al cos de Dalí». Un fet que, recordava Bardalet, farà que sigui «l'única persona del món que hagi estat enterrada tres vegades». De moment, el geni torna a descansar sota la cúpula.

L'exhumació va transcórrer «sense cap incident remarcable», van explicar ahir a primera hora els responsables de la Fundació Gala-Salvador Dalí. Quatre hores i mitja des que es va retirar la llosa, exhumar el cos i recollir les mostres biològiques, enterrar-lo de nou i col·locar la pesada làpida.

La Fundació va revelar els detalls de l'operació iniciada a les 20 hores del dijous amb la rebuda de la comitiva judicial a la porta del museu. Ja dins, van instal·lar dues carpes per maximitzar la discreció i intimitat, una per protegir la zona de la tomba i l'altra on podien treballar els forenses i un tècnic auxiliar. Després d'obligar els presents a entregar els dispositius mòbils i electrònics, van muntar una politja i aixecar la làpida. Llavors, només va quedar a l'interior una representació reduïda de les parts del procés i de la comitiva, van alçar la làpida i van accedir a la tomba, a dos metres de profunditat, on hi havia el taüt amb el fèretre. El van retirar i el van obrir.

El forense jubilat Narcís Bardalet, embalsamador de Dalí i present en el procés, relatava ahir a Rac1 el que va veure i sentir en obrir-se la tapa i aparèixer el cos. Un moment que va viure emocionat (gairebé li queien «dues llàgrimes») expectant per saber com seria. La cara de Dalí «estava coberta amb un mocador de seda, un mocador exquisit». En retirar-lo, va veure amb «molta alegria» com el bigoti seguia intacte «marcant les 10 i 10, com ell volia» i conservava la cabellera. «He sentit una emoció impactant», afegia.

Dalí estava com una «mòmia», «és com fusta». De fet, «no van poder fer servir el bisturí, van necessitar una serra elèctrica» per extreure les mostres. L'estat del cos fa que Dalí sigui «per tots els segles». «A l'edat mitjana en dirien un miracle» però avui «és la ciència la que ho determina», relatava.

En l'operació per extreure les mostres van retirar cabells, ungles, dents, les dues tíbies i els dos peronés del pintor. S'enviarà a analitzar a l'Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses per obtenir el perfil genètic i comparar-lo amb el de la demandant. La previsió és que els resultats estiguin a principis de setembre, abans del judici fixat per al dia 18.

Després de l'extracció de mostres, es va tancar el fèretre, retornar a la ubicació original i col·locar la làpida, acabant poc després de la mitjanit per netejar la sala, a punt per obrir el museu en el seu horari habitual, a les nou del matí.