L'exhumació del cos de Salvador Dalí per extreure mostres d'ADN per determinar si Pilar Abel és filla biològica del pintor es farà a partir de les vuit del vespre. El Jutjat de primera instància 11 de Madrid, que va ordenar desenterrar l'artista, ha admès la petició de la Fundació Gala-Salvador Dalí, que demanava que l'exhumació prevista inicialment al llarg del matí es fes fora de l'horari de visites per no perjudicar l'activitat diària. De mitjana, durant el mes de juliol unes 4.000 persones visiten cada dia les instal·lacions. La Fundació ha organitzat un dispositiu especial per facilitar la tasca a la comitiva judicial enviada pels Jutjats de Figueres. Tot i que es desconeix quant durarà de la intervenció, la previsió és accedir a la cripta on hi ha enterrat Dalí aixecant la llosa d'1,5 tones que hi ha a sobre.

Segons el primer exhort judicial, l'exhumació del cos de Salvador Dalí s'havia de fer el dia 20 de juliol a partir de dos quarts de deu del matí. La Fundació Gala-Salvador Dalí va recórrer la decisió del Jutjat de primera instància 11 de Madrid demanant que s'aturés la intervenció. Tot i que el recurs encara no s'ha resolt, el jutjat si que ha atès una de les peticions: que l'exhumació es faci fora de l'horari d'obertura del Teatre-Museu.

El jutjat de Madrid ha admès la sol·licitud i la comitiva judicial anirà al museu de Figueres a partir de les vuit del vespre. Serà aleshores quan començaran les tasques d'exhumació per poder agafar mostres d'ADN del cos del pintor. Serviran per resoldre la demanda de paternitat interposada per Pilar Abel, que assegura ser filla biològica de pintor surrealista.

L'Ajuntament de Figueres va assegurar que hi ha problemes tècnics de difícil resolució per poder accedir a la cripta on descansen les restes del pintor. Tot i això, la Fundació ha organitzat un dispositiu especial per facilitar la tasca a la comitiva judicial, enviada pel Jutjat de primera instància i instrucció 8 de Figueres per complir la resolució de Madrid.

Tot i que es desconeix quant durarà la intervenció, la previsió és accedir a la tomba de l'artista aixecant la llosa d'1,5 tones que hi ha a sobre. La cripta està situada sota la cúpula del Teatre-Museu i cada dia durant el mes de juliol passen unes 4.000 persones per damunt la pedra que s'ha de moure. Els mitjans de comunicació no podran accedir a l'interior del museu.

La Fundació ha convocat una roda de premsa divendres a primera hora valorar la intervenció i definir els següents passos a seguir.

L'ADN del pintor s'haurà de cotejar després amb el de la demandant, Pilar Abel, i amb el de la seva mare. Tot plegat ha de servir per determinar si Salvador Dalí és realment el pare biològic de la figuerenca, com sosté ella a la demanda que va interposar. Abel ja va anar la setmana passada a l'Institut de Toxicologia de Madrid perquè li extraguessin mostres.

Abel, nascuda l'any 1956, sosté que la seva mare i el pintor van mantenir una relació clandestina quan la dona treballava a Cadaqués d'assistenta per a uns amics de la família Dalí. La seva demanda de paternitat es va admetre a tràmit l'abril de l'any passat i, en una primera interlocutòria del desembre, el jutjat ja va manar desenterrar el cadàver de Dalí. La Fundació, però, va presentar recurs per un defecte de forma i va aconseguir aturar l'exhumació.

Però el passat 26 de juny, el jutjat va emetre una segona interlocutòria. I en aquesta, la seva magistrada titular, María del Mar Crespo Yepes, va subratllar que era "necessari" obtenir l'ADN de les despulles del pintor perquè no hi ha altres "restes biològiques o personals" amb les quals es pugui dur a terme la comparativa.