L'Acadèmia del Cinema entregarà aquesta nit en el marc de la Festa d'Estiu el 5è Premi Pepón Coromina a la guionista i la directora de la pel·lícula 'María (y los demás)' Nely Reguera, qui va debutar el 2016 amb aquest llargmetratge. En roda de premsa, la presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola, ha anunciat que la pròxima gala dels Premis Gaudí se celebrarà el 28 de gener a l'Auditori del Fòrum CCIB, una gala que tot apunta que tornarà a estar dirigida per Lluís Danés. Passola ha recordat, per altra banda, que TV3 va néixer com a motor de la cinematografia catalana i ha lamentat que va passar de 25 milions d'euros d'inversió per fer ficció externa el 2010 als 5 milions el 2015. "Això és un desastre", ha afegit. En aquest context, ha demanat que no es faci servir "d'excusa" el canvi de model que es vol aplicar per deixar caure la partida per produccions en cinema.

El film de Reguera va ser nominat a la darrera edició dels Goya, guanyador del premi Maestre Mateo al millor guió i l'HBO a la millor pel·lícula del Festival Iberoamericà de Miami. La cineasta recollirà el guardó Pepón Coromina que canvia en cada edició i que aquest any serà l'obra 'El dubte del Mirallunes', del fotògraf Manel Esclusa. La novena Festa d'Estiu se celebrarà aquesta nit al Monestir de Sant Miquel del Poble Espanyol.

Judith Colell, de la Junta Directiva de l'Acadèmia, ha destacat que els membres del jurat del 5è Premi Pepón Coromina van remarcar que, al film 'María (y los demás)', "amb una antiheroïna i una narrativa sense artificiosos girs argumentals", Reguera "aconsegueix una sorprenent mirada pròpia i singular".

Passola ha anunciat que la gala dels Gaudí se celebrarà el 28 de gener a l'Auditori del Fòrum CCIB, una gala que tot apunta que tornarà a estar dirigida per Lluís Danés. "Vam arrasar en audiències", ha recalcat la presidenta de l'Acadèmia.

En la roda de premsa, Passola ha explicat que es va reunir, acompanyada per membres de l'Acadèmia del Cinema Català, amb el director de TV3, Vicent Sanchis. Ha reclamat de nou els 7 milions de TVC per producció cinematogràfica. Passola ha exigit, "vistes les limitacions pressupostàries", que se separi "la complexitat que representa TV3 i el canvi de model que hi volen fer, amb què la ficció segueixi funcionant, perquè sinó s'estan carregant la industria del país. Em sembla molt bé que es resolgui estructuralment la televisió perquè s'ha de renovar, però si amb l'excusa que s'ha de fer això es deixa caure una partida tan important és molt greu". També ha dit que s'han reunit amb la portaveu del Govern, Neus Munté, per fer-li aquesta reclamació i insistir en què "és molt greu que es deixi caure" aquesta partida.

Xifres del cinema

Passola també ha donat a conèixer les dades del sector del cinema. A l'any 2016 es van estrenar als cinemes 65 produccions catalanes, entre pel·lícules de ficció (38) i documentals (27). D'aquestes, 55 estan dirigides per homes i 11 dones; 29 són en castellà, 20 en català, 10 en anglès i 6 en altres llengües. Respecte la recaptació, durant el 2016 el cinema produït a Catalunya va reunir a Espanya, 10.718.386 espectadors i 63.173.056 euros. 47 produccions catalanes van obtenir l'any 2016 un total de 144 reconeixements fora de Catalunya. En primer lloc, 'Truman' de Cesc Gay guanyadora de sis premis Gaudí i que es va fer amb 18 premis més al llarg del 2016. 'La Novia' de Paula Ortiz va reunir 16 premis i 'Techo y comida', nou.

Tal com va publicar l'ACN, les produccions catalanes que s'han estrenat aquest 2017 entre gener i maig han recaptat poc més de 9 milions d'euros i han congregat 1,42 milions d'espectadors, segons dades de l'Acadèmia del Cinema Català que tenen a Comscore com a font. A l'equador de l'any, segons l'Acadèmia, s'han estrenat 27 pel·lícules, entre documentals i ficció, dos més que durant els primers sis mesos del 2016. Les dades són molt inferiors a les del passat any, en el qual els films catalans van obtenir en aquest mateix període de gener a maig del 2016 més de 20,5 milions de recaptació amb 3,3 milions d'espectadors. El motiu d'aquesta diferència és deu a l'exitosa 'Palmeras en la nieve', que va obtenir més de 13,8 milions de recaptació i 2,2 milions d'espectadors els primers cinc mesos del 2016. En aquest 2017, el film més taquiller de moment ha estat 'Contratiempo' dirigida per Oriol Paulo amb 555.000 espectadors i 3,6 milions de recaptació.

De les 27 estrenades aquest any, 21 són de ficció i 6 són documentals. 11 films han estat rodats en català (41%), 21 en castellà (44%) i 4 en anglès (15%). 22 films han estat dirigits per homes (81%) i 5 per dones (19%). A l'equador del 2017, 26 produccions catalanes han estat premiades amb 68 guardons. Destaquen els 14 d''Un monstre em ve a veure', tots ells a Espanya; els 10 d''Estiu 1993' o els 9 d''El hombre de las mil caras'.

Cicle Gaudí

El Cicle Gaudí ha crescut el 2017 passant d'estar només a la demarcació de Barcelona a la resta de demarcacions catalanes, de 12 a 31 municipis i amb fins a 10 sessions de cinema català, una cada mes. Entre els quatre mesos del 2016 i els primers sis del 2017, el Cicle Gaudí ha aconseguit reunir 12.096 espectadors al cinema per a veure films catalans, el que suposa 1.100 persones, de mitjana, per pel·lícula. "Sembla poc, però anirà creixent i ha produït un fenomen fantàstic i és que gràcies als cines Gaudí s'han començat a obrir sales que estava tancada", ha afirmat Passola.

Junta Directiva

Passola ha ofert una roda de premsa amb la Junta Directiva de l'Acadèmia formada per Joan Bas (vicepresidència), Judith Colell (secretaria), Agustí Argelich (tresoreria). i Josep Maria Civit, Edmon Roch, Eduard Sola, Paco Poch, Sílvia Quer i Maria Molins (vocals). Entre els reptes de l'Acadèmia, ha insistit que hi ha un dèficit molt gran de rodatge de films en català. Ha assenyalat que "hi ha productors que volen rodar en català i no poden perquè "la Generalitat no ha dotat de les ajudes corresponents". En aquest sentit, ha ressaltat que "a Catalunya produïm amb moltes llengües i el que no pot ser que no produïm en català".

Com ja va fer en la seva recent compareixença al Parlament, Passola ha lamentat que s'hagi passat dels 419.000 espectadors (2,1% de quota) de pel·lícules rodades en català l'any 2010 a 126.000 espectadors (0,7%) el 2015. Passola ha definit aquest dimecres les xifres com "penoses".