La Capital de la Sardana a Figueres ha donat ja molt de si. En tan sols cinc mesos, s´han dut a terme fins a quaranta-tres actes i aquest estiu ja se n´han previst cinquanta-tres més. Alguns d´aquests són realment suggerents com un concert singular de carilló i cobla, el 10 de juliol, inclòs dins el 19è Congrés Mundial de Carillonistes de Barcelona i l´únic que es farà fora de la capital catalana. El carilló que s´escoltarà serà un carilló mòbil, un instrument únic que arribarà transportat en un camió tràiler, ja que les cinquanta campanes de les quals es compon pesen 30 tones. L´interpretarà la seva creadora, la carillonista del Palau de la Generalitat, Anna Ma. Reverté, acompa­nyada de la cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona interpretant peces de Pep Ventura i Joaquim Serra.

"Serà un concert extraordinari i irrepetible", augura el regidor de Cultura Popular, Quim Felip. L´actuació, que es farà a la plaça Josep Pla, segueix la mateixa vocació que la resta de propostes fins ara dutes a terme a la ciutat: voluntat popular i obert a tothom. A la llista d´activitats, cal destacar que hi haurà l´espectacle que farà la mateixa cobla Sant Jordi, amb el disc­jòquei de Perpinyà, Raph Dumas, l´1 de setembre, dins el Festival Acústica. De fet, la complicitat de tots els festivals que es fan a Figueres ha estat absoluta, tal com diu el regidor. En aquest sentit, ballarins professionals que participin en l´Agitart, se sumaran, el 7 de juliol, a la tradicional ballada de sardanes que es fa els divendres a la nit a la Rambla i on, per primera vegada, hi haurà monitors per ajudar a qui vulgui iniciar-se en el ball. També, el Festival de Peralada reserva un espai per a la Capital programant l´espectacle Tututs amb la cobla Bisbal Jove, el 9 de juliol, i la Mostra del Vi proposarà un concert i tast de vins amb la cobla Maricel, el 8 de setembre.

Presència a Ostrava

Quelcom que quedarà molt potenciat és l´interès per estendre l´àrea d´influència de la Capital més enllà de la comarca. Així, doncs, l´1 de juliol es retransmetrà en streaming, a la plaça de l´Ajuntament, el 30è Aplec Internacional d´Ostrava, a la República Txeca. Allà, Figueres hi serà representada de la mà de la colla gegantera de la ciutat, el gegant Pep Ventura i el Drac de Figueres. La colla gegantera també participarà en la Mostra de Cultura Catalana de Perpinyà, el 29 de juliol. També es viatjarà fora de Catalunya, a Alba de Tormes, on la Mediterrània Dansa farà una demostració de danses catalanes, el 19 d´agost.

Quelcom que fa molta il·lusió a Felip és un concert de peces de Pep Ventura a Montserrat, emulant l´actuació que va fer-hi el compositor el 1860. A més, s´ha aconseguit incloure en el programa del Teatre El Jardí la comèdia lírica Tempesta esvaïda, amb música de Joaquim Serra i text de la figuerenca Carme Monturiol.