El Jutjat de Primera Instància Número 11 de Madrid ha ordenat exhumar el cadàver del pintor Salvador Dalí per extreure'n mostres d'ADN. La prova genètica ha de permetre resoldre la demanda de paternitat interposada per la figuerenca Maria Pilar Abel, que assegura ser filla del geni del surrealisme. L'escrit del jutjat subratlla que és "necessari" obtenir l'ADN de les despulles del pintor, que descansa al Teatre-Museu, perquè no hi ha altres "restes biològiques o personals" amb les quals es pugui dur a terme la comparativa genètica. Abel, nascuda l'any 1956, sosté que la seva mare i el pintor van mantenir una relació clandestina quan la dona treballava a Cadaqués d'assistenta per a uns amics de la família Dalí.

La demanda de paternitat interposada per la figuerenca Pilar Abel es va admetre a tràmit l'abril de l'any passat. L'afer, fins i tot, ja té data per a la celebració del judici: el 18 de setembre d'aquest any. I precisament, la prova genètica és clau per determinar si Abel és, realment, filla del geni empordanès.

Segons ha explicat l'advocat de la demandant, Enrique Blánquez, la seva clienta guarda una màscara funerària de Dalí (que conservaria material genètic). A més, ara fa deu anys, també es va fer una prova d'ADN, però "mai en va rebre els resultats".

Sigui com sigui, l'advocat avança que no pot donar validesa a la màscara funerària, perquè no tenia "garanties suficients" que s'hagués fet servir amb Dalí. Per això, va demanar al jutjat que autoritzés l'exhumació del geni empordanès, les despulles del qual reposen al mateix Teatre-Museu de Figueres, per dur a terme la prova genètica.

La interlocutòria judicial, que signa la jutgessa-magistrada María del Mar Crespo, ordena desenterrar el cadàver del pintor "per obtenir restes òssies o peces dentals" sobre les quals practicar la prova d'ADN. El jutjat resol que és necessari exhumar el cos, que està embalsamat, perquè "no existeixen restes biològiques ni objectes personals de Dalí" a través dels quals l'Institut Nacional de Toxicologia pugui dur a terme la prova genètica.

"Sense cap mena de dubte"

La resolució ordena lliurar un exhort als jutjats de Figueres perquè sigui el seu forense el qui prengui les mostres del cos del pintor i les enviï a Madrid. En la mateixa línia, i en aquest cas pel què fa a la demandant, la interlocutòria també demana que l'Institut Nacional de Toxicologia la citi per extreure-li mostres d'ADN, amb les quals poder fer la comparativa.

L'advocat de Pilar Abel explica que l'exhumació del cadàver de Dalí és "l'única manera de comparar sense cap tipus de dubte" l'ADN de la seva clienta amb el del pintor. Blánquez explica que, de moment, la data per a la celebració del judici no s'ha mogut i confia que, des d'ara i fins al 18 de setembre, hi hagi temps per dur a terme la prova. "Serà determinant per decantar el cas cap a una banda o l'altra", conclou.

Relació clandestina

Abel, nascuda a Figueres l'1 de febrer del 1956, assegura que la seva mare i Dalí es van conèixer a Cadaqués, on la dona treballava com a empleada d'una família que passava temporades a la població i que era amiga de la família del pintor. Els dos haurien tingut una relació clandestina, fruit de la qual hauria nascut la demandant.

En cas que Maria Pilar Abel sigui reconeguda com a filla de Salvador Dalí, podrà modificar el seu cognom al Registre Civil i reclamar la legítima, l'herència i els drets d'autor en demanda a part. De fet, la demanda és contra el Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques i la Fundació Gala Dalí, que són els actuals hereus del pintor.

"Un dia molt feliç"

Pilar Abel assegura que avui és "un dia molt feliç" i que està molt contenta perquè fa molts anys que lluita per demostrar que és filla de Salvador Dalí. Tot plegat, explica, va començar l'any 2007 però diu que ho hagués iniciat abans si no hagués estat "per circumstàncies familiars que ara no venen al cas".

Assegura que de petita veia Dalí, que li havia arribat a tocar el cap, i que la seva àvia i la seva mare li havien explicat que era filla del pintor. "Algunes persones em diuen que per què no li deia, però com pot una nena anar-li a preguntar a algú si és el seu pare?", remarca. Ha estat un llarg procés i pel camí ha comptat amb diversos lletrats. "N'he tingut tres però, finalment, n'he trobat un a Madrid que en poc temps ho ha resolt", insisteix.

Abel espera que el procés sigui ràpid i així "poder callar moltes boques". "Han sigut molts anys de patiment i de plors", afegeix. Malgrat això, assegura que alguns "s'emportaran moltes sorpreses" i que, un cop es demostri que és filla del geni, reclamarà l'herència. "He de fer-ho com a filla seva i per posar les coses al seu lloc. També per veure un somriure a la meva mare, que té 87 anys i sempre em diu que lluiti", afegeix. "L'únic que pot demostrar la veritat és l'ADN", insisteix.