Aquest matí ha tingut lloc la presentació de la dissetena edició del Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona (FITAG), que enguany se celebrarà del 29 d’agost al 2 de setembre. 28 companyies de 12 estats diferents (Argentina, Brasil, Cuba, Colòmbia, Eslovàquia, l’Estat espanyol, el Marroc, la República Txeca, Rússia, Polònia, Uruguai i Xile) representaran un total de 29 espectacles, un dels quals està coproduït pel FITAG. A la presentació hi han assistit Albert Piñeira, vicepresident de la Diputació de Girona i diputat de Cultura; Lluís Puig, director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya; Carles Ribas, tinent d’alcaldia i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona; Martí Peraferrer, director del FITAG, i Lluís Freixas, director en funcions de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona. L’acte també ha comptat amb l’assistència de Francesc Ten, director territorial de Cultura a Girona.

El FITAG s’emplaça en diferents espais de la ciutat de Girona (Casa de Cultura, pati de les Magnòlies de la Delegació Territorial de la Generalitat a Girona, centre cultural La Mercè, teatre Municipal, sala La Planeta i cinema Truffaut), als quals aquest any s’hi afegeix el pati del Caixa Fòrum. A més, el Festival continua amb el projecte «FITAG als Municipis», que té com a objectiu estendre la vivència del FITAG al conjunt de la demarcació. Els municipis que hi participen són: Campdevànol, Figueres, Llançà, Lloret de Mar, Maçanet de la Selva, Palamós, Puigcerdà, Salt, Sant Gregori, Sant Pere Pescador i Vidreres.

Com a novetat, el FITAG 2017 incorpora dues noves propostes. La primera és la iniciativa «FITAG Barris», que s’ha constituït amb l’objectiu d’ampliar l’àmbit d’actuació del Festival a la ciutat de Girona. Així, la plaça Domènec Fita i Molat, a Montjuïc, s’incorpora com a nou escenari dins de la programació. Per a això, el FITAG ha comptat amb la complicitat de l’associació de veïns del barri, que acollirà els visitants locals i internacionals de la mostra per tal de mostrar-los un espai menys concorregut de la ciutat i presentar-ne les particularitats que el defineixen. La segona novetat és «FITAG Terrassa Nits», que substituirà a l’anterior «FITAG Nits» i que proporcionarà a tots aquells que vulguin gaudir-ne una proposta nocturna, al Pati de la Casa de Cultura, distesa i agradable on gaudir d’un espai escènic informal i desenfadat.

El dimarts 29 d’agost el Festival s’inaugurarà amb l’espectacle Guantanamera, al teatre Municipal de Girona. Es tracta d’una comèdia negra que parla del teatre dins del teatre, de la companyia El Mirall, de Blanes. A continuació, el dimecres 30, començarà el Cicle de Teatre Marroquí, que comptarà amb una funció diària a la sala La Planeta fins al 2 de setembre. Hi participaran les companyies Roun’art, d’Agadir; Comedrama, d’Oujda; Association Catharsis, de Casablanca, i Troupe Ilyada, d’Oulad Teima.

Pel que fa a la coproducció del Festival, es tracta de la iniciativa més pedagògica i vivencial del FITAG, que ha enllaçat Girona amb la ciutat polonesa de Szczecin i que permetrà que actors no professionals convisquin i aprenguin de la mà de la dramaturga Tatiana Malinowska. L’obra que presentaran serà Un barret de copa, un text del dramaturg italià Eduardo De Filippo, que Malinowski ha adaptat per ser representada, majoritàriament, per mitjà de gestos.

A més, com cada any, el Festival continuarà apostant per les propostes escèniques per als més petits de la casa, per mitjà de la programació del «Petit FITAG», i pel «FITAG El Galliner», un espai on els alumnes d’aquesta escola podran presentar les seves propostes escèniques.

En el decurs de l’acte de presentació, Albert Piñeira ha assenyalat que el FITAG no és només una successió d’obres de teatre, sinó que s’ha convertit un focus de referència del teatre amateur. Ha destacat especialment que el Festival porti teatre a 11 municipis gironins a més de la ciutat de Girona.

Lluís Puig ha explicat que la Generalitat ha donat un gran suport al FITAG tal com va avançar en l’edició passada el conseller de Cultura Santi Vila, i ha anunciat que el FITAG s’ha sumat aquest any a la Xarxa de Teatres d’Ateneus de Catalunya amb l’objectiu de potenciar i difondre el teatre que es fa a Catalunya.

Carles Ribas ha parafrasejat la cita del president de la Generalitat, Carles Puigdemont “l’estiu a Girona no s’entén sense FITAG” i ha mostrat la seva satisfacció perquè el FITAG arribi al barri de Montjuïc i que, per això, no calgui desplaçar-se al centre de la ciutat per poder gaudir d’espectacles artístics.

Martí Peraferrerer ha destacat el notable increment de companyies que s’han interessat per participar al FITAG, que ha passat de 114 l’any passat a 140 enguany. El director del FITAG també ha remarcar que el Festival està adquirint cada vegada més un rol d’exportador de teatre, ja que està esdevenint un trampolí perquè els grups gironins que hi participen puguin portar els seus espectacles a l’estranger, com ha passat amb l’actuació d’Ovidi LLorente al Marroc, d’Extemporani - La Calamiclown a Mèxic i com succeirà aquest juliol amb Safareig - La Perduda de Salt a l’Argentina.