El pas dels anys deixa petjades en tothom. També en els pobles. En el cas de la Jonquera això és encara més que evident. El fotoperiodista Robin Townsend exposa, als Porxos de Can Laporta, a la Jonquera, una selecció de 33 fotografies documentals captades entre els anys 70 i finals dels 80 que retraten l´essència d´aquest poble pirinenc, les seves tradicions i costums de la seva gent tot connectant-la amb el present més actual. "No observo les imatges amb nostàlgia, és clar que hi ha enyorança però ara les coses són així", comenta.

Townsend se sent un jonquerenc més, malgrat que ja fa anys que viu a Roses. La Jonquera és el poble de la seva mare i ell hi ha viscut llargues temporades. Ha recorregut aquests carrers i paisatges, els ha explorat i viscut. Això és percep en les seves fotografies. També, quan encara ara ve a fer-hi fotos per la premsa sempre busca captar quelcom més. És així com concep la fotografia. "Vaig estudiar història i m´he adonat que aquest rerefons és molt important per entendre les meves fotografies", explica Townsend confrontant-ho amb la manera de fer d´ara, tan immediata.

Les imatges que ha seleccionat per a la mostra, inaugurada fa uns dies envoltat d´amics i família, permeten ser testimoni de moments molt humans, com una ­sèrie de retrats a persones del poble; tradicions netament jonquerenques com la festa de Santa Llúcia; rituals religiosos com la benedicció de la palma del 1969 o treballs agrícoles, concretament en un dels darrers masos de muntanya, el d´en Llonch, que va restar actiu.

L´exposició, que es pot veure fins el dia 25 de juny, inclou també dues vitrines. La primera mostra diferents articles de premsa il·lustrats per Townsend mentre que la segona ja ens situa a l´actualitat, amb imatges d´una Jonquera més globalitzada amb els bloquejos de camions, el Paradise, els darrers incendis... La idea de Townsend és programar, abans de cloure la mostra, una conferència sobre documentació fotogràfica.