La Fundació Albert Tomàs i Bassols presenta, aquest divendres a les 7 de la tarda, a l´església de Vilabertran, el llibre 'Santa Maria de Vilabertran. La preservació del Conjunt Monumental' escrit pel doctor en història, Josep Mª Gironella. La presentació va a càrrec de l'exalcalde de Figueres i expresident de l'Institut d'Estudis Empordanesos, Eduard Puig Vayreda, que va formar part d'alguns dels diferents Patronats que tingueren cura del monument. A banda de l'autor també hi intervé Anna Maria Puig, en representació de la Fundació.

Amb aquesta publicació es fa realitat el vell projecte de l´Albert Tomàs i Bassols de posar en valor l´esforç fet pels diferents patronats que treballaren per la conservació del Conjunt Monumental de Vilabertran, treball al qual el propi Albert Tomàs no en va pas ser aliè. En Josep Mª Gironella ha recollit la feina feta (i la "desfeta") des dels temps de la Desamortització fins avui , per un col·lectiu de persones moltes de les quals romandrien a l´anonimat, o lluny de la història "oficial".

Implícitament, l´obra també planteja el futur del Conjunt monumental de Vilabertran: "Com pot ser que entrats al segle XXI, hi hagi tan a prop de Figueres (nucli de comunicacions i amb un potencial museístic i cultural indiscutible) un monument tan ric i important sense utilitzar, ni amb cap pla de futur definit?"