L'alumna de l'IES Montgrí, Andrea Soler, ha guanyat la final del concurs literari Ficcions, que convoca l'Associació de Mitjans d'Informació i Comunicació (AMIC) des de fa vuit edicions. El seu relat ‘Luc Lebrun, 17 de maig de 1927' ha sorprès el jurat per la seva maduresa narrativa “que combina l'habilitat pel diàleg amb una dosificació molt adequada del ritme”.

Soler ha recollit el premi aquest dijous en un acte celebrat a La Pedrera, en què també s'han lliurat tres segons premis ex aequo a David Valero (Maristes de Girona), Genís Rodríguez (IES Hug Roger III de Sort) i Jordina Escofet (IES Sant Feliu de Guíxols), el Premi Especial Ciutat de Barcelona a Sofia Catalan Garcia i Elisabet López Pallàs (IES Costa i Llobera de Barcelona), i diversos guardons territorials. 2.900 alumnes de tots els Països Catalans han participat en aquesta edició de Ficcions.

El concurs “Ficcions, l'aventura de crear històries” és una iniciativa de l'Associació de Mitjans d'Informació i Comunicació (AMIC) per promoure la lectura i l'escriptura en català entre els joves dels territoris de parla catalana.

La història escrita per Andrea Soler Núñez, de Torroella de Montgrí, ha guanyat la final del concurs literari entre els més de 2.900 alumnes que es van presentar a la 9a, 140 dels quals havien estat escollits finalistes. El jurat, format per experts dins el món literari i cultural, ha considerat que aquesta novel·la breu té “una sorprenent maduresa narrativa, que combina l'habilitat per al diàleg amb una dosificació molt adequada del ritme”. “Llegir textos com aquest et reconcilia amb la literatura i et fa ser optimista quant al paper que continuarà jugant en el futur”, conclou el seu veredicte.

En declaracions a l'ACN, Soler ha explicat que es va apuntar al concurs motivada per la seva professora de català. “Sempre m'ha agradat escriure i em va semblar una bona idea provar-ho i veure si els agradava o no”, comentava amb modèstia després de rebre el guardó. La jove autora diu també que des que va presentar l'obra encara no ha tornat a escriure, però que haver rebut el premi serà un bon “estímul” per tornar-ho a fer.

La de Soler ha estat la millor història presentada al concurs tant a Catalunya com al País Valencià i a les Illes Balears. A Catalunya, el segon premi ha estat molt disputat, i se l'han repartit David Valero (Maristes de Girona), Genís Rodríguez (IES Hug Roger III de Sort) i Jordina Escofet (IES Sant Feliu de Guíxols), ex aequo.

El premi per a la Millor Història de les Illes Balears, que ja va ser anunciat, l'ha recollit Gabriel Rosselló Salleras, de l'IES Mossèn Alcover de Manacor, per l'obra ‘La veu de l'ombra'. I la Millor Història del País Valencià ha estat ‘T'estime, t'estimo, t'estim', de María Teresa Pascual Galiano, de l'IES San Vicente de Sant Vicent del Raspeig.

Acte multitudinari a La Pedrera

Més de 270 persones d'arreu de Catalunya, País Valencià i Illes Balears han assistit aquest dijous a l'acte de lliurament de premis de la 9a edició del concurs literari Ficcions, celebrat a La Pedrera-Casa Milà de Barcelona. L'esdeveniment, l'últim dels cinc actes d'entrega de guardons que s'han organitzat enguany -Menorca, Eivissa, Mallorca, València i Barcelona-, ha comptat amb la presència d'Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística, M. Carme Rodríguez, vicepresidenta de l'AMIC i Josep Ritort, secretari general de l'AMIC.

En aquest acte també s'ha lliurat el Premi Especial Ciutat de Barcelona a les joves Sofia Catalan Garcia i Elisabet López Pallàs, alumnes de l'IES Costa i Llobera de Barcelona, per una història d'assassins a sou “en la que no tot és el que sembla”, que ‘porta per títol Encàrrecs'.

L'AMIC també s'ha volgut premiat la feina del professorat, i aquest any s'han escollit tres professors/es més “motivadors”: Olga Tribulietx de l'IES La Jonquera dins el territori de Catalunya, Joan Mulero del Col·legi N.S. de la Consolació de Ciutadella a les Illes Balears, i a la Comunitat Valenciana, Assumpció Espinosa de l'IES Victoria Kent.

Finalment, també s'han repartit premis territorials a estudiants de Tarragona, el Penedès, Terres de l'Ebre, el Vallès Oriental i Occidental, el Baix Llobregat, la Catalunya Central, Ponent i el Maresme.

El president de l'AMIC, Josep Ritort, ha recordat que les històries guanyadores es poden llegir a la web de l'associació i ha anunciat que estan en converses amb la revista ‘El Temps' perquè l'obra guanyadora del concurs (‘Luc Lebrun, 17 de maig de 1927', d'Andrea Soler) sigui publicada totalment o parcial a les seves pàgines.