L’arribada de l’exposició ‘David Bowie is’ a Barcelona farà reviure per uns dies l’iconoclasta artista mort la tardor de l’any passat. L’ambiciosa mostra del museu londinenc Victoria and Albert Museum visita a partir de dijous el seu homòleg barceloní, el Museu del Disseny de Barcelona, amb una exhibició de fins a 300 objectes. Entre aquests, lletres manuscrites, vídeos musicals, instruments, fotografies i una generosa representació de vestits originals i escenografies de l’artista de les mil cares. Durant l’estada de l’exposició a Barcelona se celebraran diverses activitats paral·leles per recordar la figura de Bowie, com un concert extraordinari de l’OBC interpretant el seu darrer disc, ‘Blackstar’, les xerrades ‘Bowie talks’ a l’escola de negocis de l’UPC o la festa ‘Bowie Opening’ al Razzmatazz el mateix dijous.

L’exposició ‘David Bowie is’ aterra al Museu del Disseny de Barcelona quatre anys després de la seva estrena al Victoria and Albert Museum de Londres (2013) i d’una gira que l’ha dut a nou ciutats de països com Canadà, Brasil, Japó o Austràlia. Des d’aleshores l’han vist ja més d’un milió i mig de persones.

La mostra és una capbussada en l’ingent arxiu personal de David Bowie -que es conserva a Nova York-, al qual ha tingut un privilegiat accés el museu londinenc. La selecció dels materials exposats és de Victoria Borackes i Geoffrey Marsh, comissaris del Victoria and Albert Museum, en total 300 peces vinculades a l’artista.

L’exposició també se centra en el treball col·laboratiu de Bowie amb artistes i dissenyadors, i demostra com la seva obra va influir i va rebre la influència de moviments més amplis en els àmbits de l’art, el disseny, la música i el teatre.

“La seva habilitat per mesclar elements de procedències diverses és sorprenent, i és al cor de la seva imaginació”, reconeix Marsh en declaracions a l’ACN. Per això, i per la seva “gran ambició”, la col·lecció personal és enorme i la tria no ha estat senzilla. “La gent es preguntarà com/on carai es conserva tot plegat”, i això que a l’exposició n’hi ha només una mostra, bromeja el comissari.

Amb el nom de l’exposició -‘David Bowie is’- els comissaris apuntaven en dues direccions. La primera, l’esperit de la pròpia mostra, que no vol ser una retrospectiva de la vida i miracles de l’artista, sinó “una guia de com en David pensava i d’on li sorgien les idees, com un viatge a través de la seva imaginació”, il·lustra Marsh.

L’altra noció d’aquest enunciat en temps present és la reivindicació de la vigència de la seva figura. “David és encara molt present entre nosaltres”, argumenta el comissari. Per això, no han introduït cap modificació a la mostra després de la mort del cantant l’any passat, quan l’exposició ja estava de gira. “No ens n’hem fet ressò, perquè pensem que ell serà igualment important en les properes dècades”, explica.

A l’exposició s’hi poden contemplar manuscrits originals amb les lletres de cançons, fotografies, pel·lícules on aparegué l’artista, vídeos musicals, instruments, portades d’àlbums... I una seixantena de vestits i reproduccions d’escenografies creades pel mateix Bowie. Els comissaris posen l’accent en l’esperit camaleònic de l’artista, i en la seva “ambició” il·limitada i precoç tant en el terreny de la composició com del fet escènic i de la seva pròpia caracterització.

Per Marsh, l’exposició contribueix a la visió de Bowie com algú que va buscar en la seva pròpia creativitat ja des de molt jove. “D’adolescent ja escrivia cançons i també dissenyava els vestuaris i les escenografies”, assenyala. En aquest sentit, apunta el comissari, l’exposició contribueix a transmetre el missatge implícit de l’actitud de Bowie: “Busca en la teva pròpia creativitat, troba allò en què ets bo, i fes-ho”.

Activitats paral·leles

Amb motiu de la visita de l’exposició a Barcelona, i de la mort recent del personatge, diverses institucions han organitzat activitats que se celebren aquests dies o properament. La més imminent, la festa ‘Bowie opening party’, a la sala Razzmatazz, el dia de la inauguració de l’exposició.

L’activitat més destacada és el concert ‘Bowie, symphonic’, que se celebrarà a L’Auditori el proper 13 de juliol. El director i arranjador Evan Zyporn dirigirà l’OBC per oferir una revisió simfònica del repertori més recent de Bowie, el seu darrer disc ‘Blackstar’.

El dimecres 21 de juny tindrà lloc la ‘Bowie listening room’ a l’escola de negocis de la UPF (que també acollirà un cicle de xerrades al voltant de la figura de Bowie). La universitat disposarà una sala equipada amb un sistema de so d’alta qualitat dins la qual es podrà escoltar la discografia de l’artista en àlbums complerts de principi a final i punxats en vinil.

El mateix Museu del Disseny ha programat un cicle de cinema del 13 de juliol al 24 d’agost, on es projectaran pel·lícules en les quals David Bowie va participar com a intèrpret, com ara ‘He man who fell to earth’ (1976) i ‘labyrinth’ (1986) o el documental ‘David Bowie: The last five years’, amb la presència del seu director, Francis Whately.