Portes obertes fins a mitjanit a tots els visitants nocturns que vulguin acostar-se aquest dissabte a diversos museus de Catalunya. La 13a edició de la Nit dels Museus torna a invitar els més noctàmbuls a gaudir de les col·leccions habituals i altres activitats lúdiques organitzades per celebrar el dia internacional dedicat a aquests equipaments. Diversos centres ofereixen accés lliure des de les sis de la tarda i presenten diferents propostes que s'allargaran fins ben entrada la nit a Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona. La Nit dels Museus és una iniciativa del Consell d'Europa en la que enguany hi participen més de 4.000 centres.

Una ruta que engloba set museus a Tarragona

A Tarragona, d'entre totes les propostes de la Nit dels Museus destaca el 'Viatge a la constel·lació Museu', un itinerari nocturn que recorre set museus i centres culturals de la ciutat en dues hores i mitja. La ruta s'estructura a partir d'un concepte comú que canvia cada any. Enguany, s'aborden històries controvertides que han estat silenciades i fins i tot han esdevingut tabú en diverses èpoques.

La manera de fer-ho és original: cada centre aporta una peça que contribueix al concepte comú, de manera que cada museu queda unit per un nexe amb un element patrimonial propi. Així, l'itinerari ha començat al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) davant el sarcòfag del rapte de Prosèrpina i ha continuat a la Torre del Pretori, que es va utilitzar com a presó -presó de Pilats. El 'Viatge' ha continuat al CaixaForum Tarragona, al Museu del Port, al Museu Bíblic Tarraconense, al Museu Diocesà, al Museu d'Història i al Museu d'Art Modern.

Per aquesta ruta, per la qual era necessari fer una reserva prèvia, s'han organitzat dos grups -d'una cinquantena de persones cadascun- que han fet l'itinerari de forma inversa per no trobar-se al mateix temps en el mateix equipament. El recorregut s'ha fet a peu i en trenet turístic i hi ha hagut dos torns -dos grups a les 18 hores i dos grups a les 21 hores.

A la resta de la demarcació destaquen les activitats nocturnes que s'han programat al Museu de Valls, al Museu Comarcal de la Conca de Barberà i al Museu d'Alcover. A les Terres de l'Ebre, eI Museu de Tortosa també obre les seves portes a la nit amb un espectacle de música i poesia per la pau i una visita guiada a l'exposició 'Miquel Paton. Formes d'un anhel'.

Rutes i propostes lúdiques a Barcelona

A Barcelona s'han organitzat fins a sis rutes i més de 80 centres de la capital, Badalona, Cornellà, Esplugues, l'Hospitalet, Sant Adrià, Santa Coloma i Sant Joan Despí hi participen. A més, enguany se sumen el Baluard del Migdia, l'Espai Bombers, la Torre de la Creu de Sant Joan Despí i la col·lecció filatèlica de Ramon Marull des de l'espai virtual. L'Espai Fotogràfic Centelles s'hi reincorpora.

Entre les propostes, destaca la visita teatralitzada de la mà de l'arquitecte Josep Maria Jujol per la Torre de la Creu de Sant Joan Despí o les rutes temàtiques, que enguany inclouen la 'Creació & Museus' per conèixer el que es cuina a les Fàbriques de Creació en col·laboració amb alguns museus de Barcelona.

A Girona, col·leccions i espectacles

A Girona, Gironamuseus i CaixaForum Girona obren les portes des de les sis de la tarda fins a mitjanit per descobrir fins a 26 propostes culturals diferents. A més de l'entrada gratuïta, diversos centres ofereixen espectacles simultanis entre els quals hi ha 'El petit circ' al Museu del Cinema, un espectacle d'ombres de la Companyia de Mercè Framis; o les 'Càpsules de cinema al call', del Museu d'Història dels Jueus, que projectarà curtmetratges de diversos directors israelians per descobrir històries inspirades en la idiosincràsia del poble jueu. Finalment, també destaca la proposta del Museu d'Arqueologia de Catalunya de Girona, per on passaran 'Els Beatles' amb Ton Torné, que oferirà diverses cançons del grup britànic.

Acostar-se als monjos de la Comanda Templera o al dipòsit del Pla de l'Aigua a Lleida

A Lleida, els vuit que hi participen són el CaixaForum Lleida, el Castell dels Templers de Gardeny, el Centre d'Art La Panera, la Fundació Sorigué, el Museu de l'Aigua, el Museu d'Art Jaume Morera, el Roda a Roda, Museu de l'Automoció de Lleida i el Museu de Lleida. Entre les propostes dels centres destaca, per exemple, la visita guiada nocturna - en dos torns- per descobrir la comunitat de monjos que van viure a la Comanda Templera de Gardeny; o la visita del dipòsit del Pla de l'Aigua, que obrirà el Museu de l'Aigua, a les fosques.

D'altra banda, els 11 museus de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran han organitzat de manera conjunta 23 activitats amb motiu del Dia Internacional dels Museus que aborda els 'Conflictes bèl·lics i migracions. Memòries ferides i reconciliació'. Amb aquesta idea, es vol crear un diàleg entre les peces dels museus i la crisi dels refugiats.