Amb motiu del Dia Internacional dels Museus, centrat enguany en el tema “Museus i històries punyents: dir allò que no es pot explicar als museus”, el dijous 18 de maig, a les 11:00 h, es presentarà al MUME la instal·lació fotogràfica “La maleta dels insomnis” del fotoperiodista Miquel Ruiz.

Durant l’acte, que será obert a tots els públics, s’establirà un diàleg entre el reporter Miquel Ruiz i estudiants d’ESO de l’IES de la Jonquera, que tindrà com a fons la qüestió de la conscienció dels joves a l’entorn de les problemàtiques derivades de les violències polítiques i les crisis humanitàries en l’actualitat.

A partir d'una instal·lació artística i fotogràfica el nom de la qual és “La maleta dels insomnis”, Miquel Ruiz explica la seva experiència com a fotògraf, la seva activitat d’ajuda als refugiats de conflictes bèl·lics des dels anys 90 del segle XX i l'ús de la fotografia com a eina solidària. La maleta conté diversos materials que inviten a la reflexió a través de les fotografies i els textos seleccionats. Les imatges que es mostren han estat realitzades a Sarajevo i altres indrets de Bòsnia, Croàcia i Sri Lanka entre 1993 i 2009.

L’obra de Miquel Ruiz s’exposarà del 18 de maig al 18 de juny de 2017. Miquel Ruiz Avilés (1954) va treballar des de finals dels anys setanta com a reporter gràfic en diversos mitjans de premsa escrita. Va ser fotògraf del diari El Punt i va col·laborar també en altres mitjans com El Observador, El Mundo, La Vanguardia, El País, Interviu, Bunte, Stern,

etc. Va ser, l’any 1993, un dels cofundadors de la ONG “Fotògrafs per la Pau”, i va ser-ne el seu president. Durant el conflicte dels Balcans als anys noranta va portar a terme diversos reportatges fotogràfics. Un cop finalitzada la guerra va continuar realitzant cròniques gràfiques i encapçalant actes de solidaritat i exposicions amb la finalitat de conscienciar icontribuir en el foment d’una educació fonamentada en els valors de la pau. El fotoperiodista gironí també ha reflectit en els seus treballs el desastre humanitari que pateix l’Àfrica subsahariana a causa de malaties endèmiques o les víctimes de catàstrofes mediambientals com fou el cas del tsunami que va assolar les costes de Sri Lanka el 2004.

Sobre Sobre el Dia Internacional dels Museus

El Dia Internacional dels Museus (DIM) se celebra anualment el 18 de maig. És un esdeveniment organitzat pel Comitè Internacional dels Museus (ICOM) des del 1977, que té com a objectiu conscienciar els ciutadans sobre el paper dels museus en el desenvolupament de les societats. L’edició d’enguany està dedicada al tema Museus i històries punyents: dir allò que no es pot explicar als museus, tot reconeixent el paper que juguen els museus com

agents pacificadors de les relacions entre els diferents pobles del món. També posa de relleu com l’acceptació d’un passat incòmode i dolorós és el primer pas per imaginar un futur comú en el marc de la reconciliació.

El tema pretén posicionar als museus com a centres que possibiliten poder entendre els fets incomprensibles dels episodis dolorosos de la humanitat, ja que com a institucions dipositàries de la memòria dels pobles fomenten la reflexió crítica i el diàleg conciliador del passat mitjançant la mediació, la transmissió de valors universals i la pluralitat de punts de vista expressats a partir de les seves col·leccions.

Jornades de portes obertes al MUME

Amb motiu del dia Internacional dels Museus, l’entrada al MUME serà gratuïta els dies 18 de maig i el cap de setmana del 20-21 de maig