Sant Jordi, a Figueres arrenca ja aquest divendres, amb dues propostes, una d´elles és el maridatge literari que substitueix la tradicional marató literària del Consell Comarcal i l´altra la revetlla de Sant Jordi a la biblioteca, a partir de les 8 del vespre.

Pel que fa al Maridatge Literari, el Consell proposa una activitat cultural que combinarà la lectura de textos de l´escriptor jonquerenc Carles Bosch de la Trinxeria amb un tast de vins. Inclou sessions de lectura de textos de forma ininterrompuda fins les 14 hores i de 16 a 18 hores i al migdia es farà un tast de vi -per accedir-hi caldrà fer una inscripció prèvia- amb comentaris de l´enòleg figuerenc Eduard Puig Vayreda. Durant les hores de lectura es llegiran fragments dels llibres Montalba, Pla i muntanya, L´hereu Noradell, Lena, L´hereu Subirà i Records d´un excursionista, tots ells de Carles Bosch de la Trinxeria. Per participar en les dues activitats (lectura de textos i maridatge literari) cal inscriure´s a la pàgina web del Consell Comarcal.

Pel que fa a la Revetlla literària de la Biblioteca aquesta serà novament una trobada d´excepció que aplegarà autors de Figueres i l´Alt Empordà, editors, lectors i lectores, i amants de les lletres en general. Enguany l´actor i rapsode Joan Massotkleiner i l´arpista Anna Godoy, oferiran un recital musicoliterari que inclourà textos d'escriptors empordanesos com ara Fages de Climent, Maria Àngels Anglada, Josep Pous i Pagès o Josep Pla. Seguidament tindrà lloc un Brindis literari amb els autors i autores locals protagonistes d´aquest Sant Jordi.

Presentacio a la Biblioteca de 'Cobdícia. Figueres 1943'

Una de les darreres presentacions, abans de Sant Jordi, a la biblioteca, ha estat ahir dijous al vespre, té lloc la darrera presentació de llibre abans de Sant Jordi. Esteve Sala i Alfons Romero Dalmau presenten "Cobdícia. Figueres 1943", un llibre d'Octavi Dalmau que narra els tripijocs d'un cònsol alemany a Figueres i la família d'un banquer local que fa negocis amb l'Alemanya nazi. Basada en fets i localitzacions històriques fa un retrat de la societat als darrers anys de la segona guerra mundial.

Intercanvis de llibres, concerts, lectura de poemes

Figueres encara acull moltes altres propostes. Entre les activitats previstes destaca la celebració de l´onzena Fira d´Intercanvi de llibres de segona mà del Consorci de Normalització Lingüística, fins al 23; un concert de l´Orquestra Versatile del Casino Menestral (diumenge a les 17.30 hores) i, tot seguit, una letura de poemes d´arreu del món impulsada per Òmnium Cultural (diumenge 18.30 hores).

Igualment Sant Jordi es viu intensament arreu de la comarca i per exemple Castelló d´Empúries afegeix la gastronomia a l´àmplia programació d´actes amb una ruta gastronòmica de Sant Jordi per divuit establiments del municipi des de 21 al 23 d´abril. També hi hauran diverses presentacions de llibres i per als més petits un taller de roses, aquest divendres a les 17.00 hores, un taller per decorar amb blat, a la Farinera, dissabte a les 11.00 hores; la representació de la llegenda de Sant Jordi pels Serfs de la Gleva, dissabte a les vuit del vespre i una visita guiada a la ruta literària Fages de Climent, l´endemà, diumenge a partir de les 11 del matí des de la plaça dels Homes. Els participants que han d´inscriure´s prèviament, recorreran espais i indrets de Castelló, Empuriabrava i el parc natural dels Aiguamolls vinculats amb la seva vida i obra.

A la Jonquera s´han previst també molts actes, entre els quals destaca la presentació del llibre 'Paisatge megalític de l´Alt empordà' de Jordi Meli, aquest mateix divendres a Can Laporta, a les 19.00 hores.