Entendre la casa tradicional catalana més enllà del seu vessant funcional com un espai que ajuda les persones que l´habiten a millorar, progressar i viure en benestar. Aquesta mirada humanista vertebra el llibre 'Elements de la casa tradicional' de l´arquitecte i doctor per la Universitat Politècnica de Catalunya, Ramon Ripoll Masferrer. Publicat per Brau dins la magnífica col·lecció «Eines i feines», el llibre ajuda a fer una lectura aprofundida d´aquests habitatges, més enllà dels seus valors arquitectònics i el seu vincle indestriable amb la terra de la qual, a més, es nodreix.

"La terra comporta estar-hi a prop i fer-hi estada. La casa sorgeix com un complement de la terra. La gent que hi viu són treballadors del camp i la seva manera de viure i transformar els productes de la terra, resguardar-los. Per tot això, necessitaven aquests espais. Com que tenien pocs mitjans econòmics, obtenien els materials de la terra. És el que anomenem arquitectura de l´escassetat, que no és un defecte, sinó que té uns valors arquitectònics de coherència, lògica i de gran personalitat", explica Ripoll, tot afegint que "nosaltres no només hem heretat un patrimoni físic, sinó una manera d´entendre la vida".

L´excessiu intervencionisme actual és el que ha motivat l´elaboració d´aquest llibre. "Les anteriors generacions no tenien massa problemes per combinar el passat amb el present i projectar-se cap al futur, quelcom que nosaltres hem oblidat i ens fa perdre molta riquesa perquè el patrimoni és cultural i humà". Ripoll explica que la casa tradicional se sustenta "en uns valors permanents, únics i totalment vigents" que s´analitzen des dels elements i ambients. L´autor reconeix que, en els darrers temps, hi ha hagut professionals que han recuperat materials, "aquest és un rellotge que marca el pas del temps", però "hi ha un dèficit quant a l´espai, l´ambient i el temps". "Si només ens quedem en l´aspecte tecnològic, acabem fent reconstruccions o remodelacions profundes", afirma Ripoll que, en aquest llibre, mostra casos reals, però també se sustenta en molt de material d´arxius notarials com documents comercials, actes de pagament, entre altres, per donar detalls molt precisos.

El volum, que ens parla de tipologia de materials, obertures, ambients i espais de la casa, inclou un munt de fotografies antigues i il·lustracions a escala fetes pel mateix Ripoll amb un alt grau de detall.