La sala de ball de la Societat la Concòrdia de Cantallops és un exemple que il·lustra molt bé la capacitat de les històriques societats de socors mutus per crear espais polivalents al servei dels socis i de la població en general ara fa més de 100 anys. En aquest cas, es tracta d´un ample edifici de planta rectangular i amb un sostre altíssim sostingut per una magnífiques encavallades de fusta. Un espai ben segur que infrautilitzat i que espera iniciatives capaces de revitalitzar-lo.

Qui coneix una mica l´obra de l´Antoni Federico sap molt bé que és difícilment classificable, que tendeix a desbordar els límits de totes les classificacions tradicionals en gèneres o altres etiquetes. I si un ha seguit la seva trajectòria, també deu saber que l´Antoni és un artista al qual li agrada transformar les espais en els quals exposa, que intenta que un lloc es reinventi quan ell l´ocupa amb la seva obra.

Els que hem tingut el privilegi de treballar amb ell sabem que és capaç de crear sinèrgies amb altres artistes i que necessita constantment posar les seves creacions davant el públic i per aquesta raó busca oportunitats per exposar en espais atípics.

En aquesta ocasió, en aquesta sala de Cantallops, el visitant pot veure un conjunt de tres grans instal·lacions fetes per Antoni Federico, dues antigues: la presentada a l´ajuntament de Figueres amb motiu de la mostra 'Art despert' l´any 2012, l´espectacular portalada que Federico va presentar a la Ruta de l´Art de Castelló d´Empúries l´any 2014 i una peça de nova creació dissenyada per presidir l´exposició des de l´escenari de la sala de la societat.

Més enllà d´aquests grans artefactes Federico recupera aquí tres pintures de gran format representatives de moments diferents de la seva trajectòria i finalment un conjunt de diverses peces de format mitjà i més petit que ens permeten descobrir l´obra més actual de l´artista.

Aquí doncs estem davant d´una rara i extraordinària combinació. Un espai que espera ser més utilitzat + un artista al qual li agrada explorar nous espais i poder mostrar algunes de les obres més singulars. Un exemple que caldria seguir i que té tot el sentit del món en un moment que els artistes tenen greus dificultats per aconseguir espais en els quals exposar les seves creacions i algunes entitats com la Concòrdia necessiten donar a conèixer el seu patrimoni i dinamitzar els seus espais.

És una bona ocasió per descobrir un espai singular i un exemple de com canalitzar la inquietud de l´artista que no es conforma a tenir la seva obra tancada al taller i necessita obrir-se a l´exterior i mostrar-se davant el públic curiós. L'exposició de Federico es pot veure fins el dissabte 29 d´abril, durant els caps de setmana: dissabtes de 16.00 a 19.00 hores i diumenges d´11.00 a 13.30 hores i de 16.00 a 19.00 hores.

* Enric Tubert és historiador de l'art i reconegut expert en pintura empordanesa.