El Festival Porta Ferrada ha desvetllat la programació de la 55ena edició, que es manté fidel a l'eclecticisme. La cita arrenca amb un cap de setmana dedicat als duets d'influència jazzística amb Toquinho & Maria Creuza, Michel Camilo & Tomatito i Chick Corea & Bela Fleck. La programació inclou una vintena d'actuacions i alguns dels grans noms ja s'havien desvetllat: Jamie Cullum, UB40, Fangoria (que actuarà amb la Union), Zucchero i Love of Lesbian. A la resta del cartell destaca el pes del pop espanyol amb Jarabe de Palo, La Oreja de Van Gogh, Rosario, Vanesa Martín o Antonio Orozo. El festival posa a la venda 40.000 entrades (màxim històric) i s'ha anunciat l'Ajunament de Sant Feliu renova fins al 2019 el contracte amb The Project. El festival es guarda un as a la màniga i està organitzant per al 19 d'agost una festa de clausura que obrirà les portes a un nou gènere musical.

El Festival Porta Ferrada ja té cartell. Els organitzadors ja havien anunciat alguns dels grans noms de l'edició 55ena (és el festival més antic de Catalunya) i ara s'ha desvetllat tota la programació. El festival ha decidit arrencar amb un cap de setmana dedicat a duets "únic i hipnòtics" -en paraules del director, Albert Mallol-, on el jazz és el comú denominador.

Malgrat tots tenen aquesta influència musical, cadascun dels concerts està impregnat per inspiracions diferents. Tots ells han passat en algun moment o altre pel festival però ara ho fan amb nous repertoris. La primera actuació serà la de Toquinho & Maria Creuza, amb l'espectacle 'Recordando a Vinicius de Moraes'. També portaran la seva música a mig camí entre el jazz i els tocs flamencs Michel Camilo & Tomatito i clourà el cicle l'actuació de Chick Corea (que és la quarta vegada al festival) amb el banjo de Bela Fleck. Aquests concerts s'inclouran en l'abonament Tot Jazz, que inclourà les tres actuacions per 98 euros.

Grans noms del pop

Tot i que Porta Ferrada és un festival eclèctic, enguany destaca el pes important del pop, des dels anys 80 fins a l'actualitat. Dins d'aquest gènere es podran veure actuacions com les del cantant i pianista Jamie Cullum -en l'única actuació a Catalunya-, UB40, Jarabe de Palo amb Quercus, Fangoria i la Union, La Oreja de Van Gogh, Zucchero (a qui feia 13 anys que intentaven portar al festival), Rosario, Vanesa Martín, Antonio Orozco, Love of Lesbian i Els Amics de les Arts (amb Animal).

La música clàssica és també un dels referents del Porta Ferrada i enguany comptarà amb el recital del tenor Manel Esteve i també amb una producció pròpia del festival: la violinista Sarah Chang que, de la mà del Quartet Gerhard, interpretarà les quatre estacions de Vivaldi. A més, l'Ajuntament de Sant Feliu ha adquirit uns jardins a tocar del Monestir on, per primera vegada, també s'hi programaran dos concerts de petit format.

La dansa també té representació al festival, amb l'estrena a Catalunya del darrer espectacle de la companyia Víctor Ullate, que porten dalt l'escenari 'Carmen'. Lindsay Kemp, als seus 80 anys (mestre escènic de David Bowie i Kate Bush, entre d'altres) també passarà per Sant Feliu amb l'espectacle Lindsay Kemp. El públic familiar també té el seu dia, amb el concert de Damaris Gelabert i els amants del rock tenen el concert de Robe, vocalista d'Extremoduro, que hi presentarà els seus dos disc en solitari.

Una festa sorpresa per al final

El director artístic del festival, Albert Mallol, ha destacat que encara hi poden haver algunes sorpreses de darrera hora a la programació i que s'anunciaran properament. Una d'elles serà per al dissabte 19 d'agost, on preparen una "gran festa de comiat" del festival. Segons ha avançat, es tractaria d'obrir la porta a un gènere que fins ara no s'ha programat al Porta Ferrada. "No us puc avançar res, només dir-vos que la nit serà llarga", ha declarat.

De moment, cap dels espectacles s'han programat al Guíxols Arena, un espai condicionat just l'any passat per a concerts de gran format a la zona de Vilartagues. Mallol ha explicat, però, que si algun concert va molt bé de venda d'entrades es poden plantejar de traslladar-lo de l'Espai Port (amb capacitat màxim per a 3.000 persones) fins al Guíxols Arena.

Un festival que creix

El festival posa a la venda enguany 40.000 entrades, el seu màxim històric. La gestió del festival es va externalitzar fa ara quatre anys i, des de llavors, ha estat en mans de la promotora The Project. El concurs era per a quatre anys, amb una pròrroga de dos més, i aquest matí durant la roda de premsa s'ha anunciat que el ple d'aquesta setmana aprovarà concedir-los la pròrroga. Això significa, doncs, que seran els responsables de l'organització fins el 2019.

"Treballar amb temps i previsió sempre ens és beneficiós", ha destacat l'alcalde, Carles Motas, que reconeix que estan molts satisfets de la gestió en aquests quatre anys.

El director de The Project, Iñaki Martín, ha remarcat el salt que ha fet el festival i ha assegurat que han triplicat el nombre d'entrades venudes en els darrers tres anys. Quan van fer-se càrrec de la cita se n'havien venut 9.000 i l'any passat es van vendre més de 25.000 (se n'havien posat a la venda 32.000). El festival inicia la venda d'entrades aquesta mateixa tarda. Porta Ferrada té un pressupost d'1,4 MEUR, dels quals el 30% és aportació pública.

L'altra pota del festival, el Singlot (dedicat a l'humor i que organitza El Terrat) es presentarà properament. S'ha avançat que tindrà lloc del 27 al 29 de juliol.