Lluís Llach tornar aquest dimarts a l'escenari on va actuar per primera vegada com a membre d''Els Setze Jutges', per celebrar el 50 aniversari d'aquell recital, en un acte d'homenatge que obrirà la campanya Llach 50, que s'allargarà fins a 2018, any en el qual la cançó "L'estaca" complirà mig segle d'existència.

Segons el comissari de Llach 50, Ignasi Termes, la campanya pretén reivindicar el seu "repòquer públic com a músic, viticultor, escriptor, solidari i institucional".

El primer episodi d'aquesta commemoració tindrà lloc aquest 21 de març al centre Cultural El Social de Terrassa (Vallès Occidental), on Llach va oferir el seu primer recital el 22 de març de 1967 quan es deia Centre Social Catòlic.

Lluis Llach tornarà a aquest espai, acompanyat de Laura Almerich, que va ser el seu guitarrista durant molts anys, i Núria Batalla, el seu mànager des dels inicis de la seva carrera fins als anys 90.

L'acte d'homenatge serà retransmès pel programa "El matí de Catalunya Ràdio", que entrevistarà el cantautor i oferirà temes del músic de Verges.

En aquest acte, el cantautor recordarà aquell recital, en el qual va actuar amb Maria Amèlia Pedrerol, Martí Llauradó, Miquel Porter i Delfí Abella, també membres del col·lectiu 'Els Setze Jutges'.

En les seves memòries, Lluís Llach recorda que aquell dia "estava molt nerviós. M'amagava darrere de la guitarra com podia, i vaig posar la cama sobre la cadira de tal manera que em vibrava la veu de tant que em tremolava la cama".

També aquest mes, concretament el 24 de març, se celebraran 10 anys de l'últim concert de Llach a la seva localitat natal, abans d'anunciar que es retirava dels escenaris.

Els aniversaris no acaben aquí, perquè l'any 2018 es compliran cinc dècades de l'edició de l'emblemàtica cançó "L'estaca", per això els membres de la comissió Llach 50 han decidit prolongar la celebració fins a aquella data.

"Encara s'estan tancant els homenatges i els actes de commemoració, però la major part de les activitats seran després de l'estiu", ha avançat Termes.

Lluís Llach es va enfilar per primera vegada a un escenari en l'última etapa de la dictadura de Franco, quan cantar en català encara era un activitat de risc.

Abanderat de la Nova Cançó, Llach es va acomiadar dels escenaris a Verges (Baix Empordà) l'any 2007, encara que després ha tornat a seure davant del piano diverses vegades, com quan recentment va participar en un concert a favor dels refugiats al Palau Sant Jordi de Barcelona.

Això no obstant, la seva ocupació principal els últims anys ha estat relacionada amb la política, ja que al juliol del 2015 es va sumar al projecte sobiranista impulsat per Junts pel Sí i actualment és diputat del Parlament.