Girona

Juan Zamora, Premi Fundació Princesa de Girona Arts i Lletres 2017

El premi Entitat Internacional s'anunciarà a Figueres el pròxim 24 d'abril

17.03.2017 | 08:19
L´artista Juan Zamora, premi Fundació Princesa de Girona Arts i Lletres 2017.

L'artista plàstic Juan Zamora ha estat guardonat amb el Premi Fundació Princesa de Girona (FPdGi) Arts i Lletres 2017, en el que ha estat el primer acte de proclamació dels guanyadors de l'edició d´aquest any, que ha tingut lloc al centre de Recepció de Visitants de Còrdova. El jurat ha destacat l'aposta estètica de Zamora que té, en la intervenció social, un dels seus valors més estimables. Ha valorat especialment que, tot i haver-se especialitzat en art modern, tria materials primaris per a les seves creacions, amb "una polifonia de significats que no se cenyeix a una sola cultura". En ell, diu el jurat, es fa explícit el vincle entre l'art, l'estètica i la qualitat formal.

En conèixer el veredicte, Joan Zamora, que es defineix com a "artista nòmada, polifacètic, que combina l'art visual digital amb l'escultura, les instal·lacions i el dibuix", s'ha mostrat sorprès i agraït, perquè "no és habitual que un artista del meu perfil rebi aquest tipus de premis". Zamora, madrileny d'origen cordovès, veu recompensat tot el seu treball amb aquest premi "perquè la vida de l'artista és dura i precària", diu, i valora "l'oportunitat per créixer" amb aquest premi ja que li donarà "una empenta" a la seva intensa carrera artística.

Còrdova ha estat la primera parada de la gira dels Premis FPdGi que durant les pròximes setmanes recorrerà diferents ciutats convertint-les en capitals del talent jove per un dia. El calendari per anunciar la resta de premiats és el següent: Investigació Científica (23 de març, Barcelona), Social (30 de març, Sòria), Empresa (6 d'abril, Santander) i Entitat Internacional (24 d'abril, Figueres).

Els premis Fundació Princesa de Girona, dotats amb 10.000 euros i una reproducció d'una obra de l'escultor Juan Muñoz, reconeixen la trajectòria innovadora i exemplar de joves d'entre 16 i 35 anys, així com la d'una entitat de la Unió Europea que treballi a favor dels joves. Es lliuraran el 29 de juny en una cerimònia que presidiran els reis d´Espanya al Palau de Congressos de Girona.

Juan Zamora González és llicenciat en Belles Arts per la Universitat Complutense de Madrid i Màster en art contemporani per la Universitat Europea de Madrid. Com a docent, ha exercit de professor a la University of California - Irvine i en la Long Island University (Estats Units). També a la Universitat Europea de Madrid. Zamora ha rebut diversos reconeixements i ha exposat els seus projectes en galeries, fires, biennals i museus. A més, ha estat escenògraf de l'obra ´Lorca al vacío´, a La Societat Cervantina (Madrid, 2012), i director creatiu de la companyia de moda Redhero.

La seva trajectòria comença amb ´Animailiyos´ (2006), una sèrie de dibuixos animats sobre l'ésser humà i la seva naturalesa. El 2011 produeix a Nova York l'obra ´A dead pigeon and its shadow singing´ a partir de conceptes animistes. El 2014 s'inicia a Johannesburg al projecte ´Ora (Bajo el cielo de la boca)´ exposat actualment al Museu d'Altamira. L´any 2015 col·labora amb el poble prehispànic indígena Muisca amb el projecte ´Cuerpos de agua´ per ressuscitar la seva llengua. Durant la seva estada a la Real Acadèmia d'Espanya a Roma va dur a terme el projecte ´Montorio´, sobre la naturalesa com a divinitat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Les nostres subscripcions, s'assaboreixen
Enllaços recomanats: Premis cinema