Figueres

L'arquitecta Adela Geli Anticó desenterra el patrimoni militar de Garriguella en un llibre

L'autora presenta els fruits de la seva investigació al Col·legi d'Arquitectes de Figueres

16.03.2017 | 14:06
Adela Geli Anticó en un búnquer

L´arquitecta Adela Geli Anticó no podia sospitar allò que amagava el paisatge que l´envoltava. Durant un any i mig va investigar i desenterrar el patrimoni militar de Garriguella: 380 búnquers abandonats. El resultat, un llibre que ens acosta a "un patrimoni oblidat, unes ruïnes amb les quals la societat té un deute pendent".

Els búnquers de Garriguella sempre han format part del paisatge quotidià de l´arquitecta Adela Geli Anticó (Garriguella, 1990). Així, quan va tocar plantejar-se el treball de final de carrera no va dubtar a analitzar aquest patrimoni desconegut. Ha estat un viatge, el seu, de descobriment i consciència d´un patrimoni abandonat, però amb moltes possibilitats, que ara, amb la complicitat de l´Institut d´Estudis Empordanesos (IEE), ha quedat plasmat en el llibre 'Recórrer la Garriguella fortificada. Desxifrant els búnquers: arquitectura i paisatge' que aquest dijous a les 19.00 hores presenta al Col·legi d´Arquitectes de Figueres acompanyada de Joaquim Tremoleda, vicepresident de l´IEE.

"De petita feia preguntes sobre els búnquers i, segurament, se´m van quedar a la memòria perquè ningú em sabia donar respostes", explica Geli Anticó. L´afany per entendre millor aquest patrimoni militar va fer que comencés a estirar del fil i, dedicant-hi moltes hores, hagi catalogat l´existència de fins a 380 búnquers, essent Garriguella un dels pobles amb més presència d´aquest tipus de construccions a Catalunya. De fet, la comarca aglutina el 25% de tots els construïts, concretament 1.882 dels 2.476 que es volien aixecar inicialment. "Això s´explica perquè l´Alt Empordà era el punt d´accés dels Pirineus més permeable; també els enemics podien entrar per mar i, a més, connectava amb França per la Jonquera i Portbou", diu l´arquitecta.

Els orígens de la Línia Pirineus

L´origen d´aquest patrimoni el trobem en el desembarcament dels aliats a Normandia, el 1944. És aleshores quan Franco, atemorit per una possible invasió, decideix fortificar tota la serralada Pirinenca. És l´anomenada Línia Pirineus. Es preveia fer 10.000 búnquers, tot i que finalment se´n construïren 6.000. El pla va viure diferents ritmes constructius i el 1955 s´abandona del tot en entrar Espanya a l´ONU. "Aleshores els militars tapen espieres i accessos, perquè creuen que es podrien tornar a utilitzar en un futur", afirma Geli Anticó tot afegint que, en morir el dictador, les patrulles deixen de vigilar-los, "cauen en l´abandonament i l´oblit, el paisatge se´ls menja, alguns serveixen com a barraques i és com si res hagués passat".

Garriguella és un cas significatiu, ja que aquí s´hi troben fins a cinc centres de resistència, és a dir, nuclis de defensa territorial als quals es confiava el control d´una zona, que ocupen 6,60 quilòmetres de llargada i 2,30 quilòmetres d´amplada. A tota la comarca se n´organitzen 40. La variabilitat del paisatge de Garriguella –hi ha planer, muntanya, zona urbana i paisatge rural– fa que els búnquers que s´hi alçaren fossin de tipologies i formes diverses. En aquest punt, l´arquitecta radiografia cada centre de resistència per saber-ne els límits, parla de l´estratègia militar prevista, la tipologia de búnquer, el camuflatge i l´arma per la qual estava pensat. Així, tenint en compte la geografia i l´arma, es construïren búnquers observatori, per metralladora antiaèria, per morter, canó d´infanteria, canó antitanc, metralladora, fusell metrallador i refugi personal. Tots varen ser fets per militars, per republicans que complien penes o per civils que volien guanyar-se un bon sou.

Al llarg de la investigació, Adela Geli s´ha topat amb limitacions, ja que "més del 80% de la informació arxivística relativa a la Línia Pirineus està considerada com a secreta". El més emocionant, però, va ser el treball de camp, el fet d´anar descobrint els búnquers amagats. "En mirar el paisatge ja era incapaç de veure´l igual, vivia enmig de l´estratègia militar", reconeix. Quelcom molt interessant que ha fet Geli és analitzar el procés constructiu dels búnquers: materials usats, els gruixos de formigó (en alguns casos un 80%), les armes que s´utilitzaven i com les introduïen. Tota una immersió d´estratègia.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Les nostres subscripcions, s'assaboreixen
Enllaços recomanats: Premis cinema