"Dalí: escriptura i pensament" és el títol del nou llibre publicat per la Càtedra Ferrater Mora de la Universitat de Girona i que amplia la col·lecció "Noms de la Filosofia Catalana". El treball es presenta aquest dimarts, 14 de març, a les 19.00 hores, en un acte sota la cúpula del Teatre Museu Dalí, amb l'assistència de Marta Felip, alcaldessa de Figueres; Montse Aguer, directora dels museus de la Fundació Gala-Salvador Dalí; Lucía Moni, coordinadora del Centre d'Estudis Dalinians i coautora del llibre, i Joan Vergés Gifra, director de la Càtedra Ferrater Mora

Salvador Dalí (Figueres, 1904-1989) és conegut a escala mundial per la seva pintura però aquest volum no està dedicat al Dalí artista sinó al Dalí escriptor i pensador. Coordinats per Joan Vergés, els autors dels capítols són especialistes internacionals en l'obra literària de Salvador Dalí: Joan M. Minguet, Vicent Santamaria, Astrid Ruffa, Eugenio Carmona, Lucia Moni, Juan Manuel Bonet i Enric Casasses, entre d'altres, que recullen les reflexions compartides en un simposi dedicat a l'artista i que va tenir lloc l'any 2012 a Figueres.

El llibre aborda la faceta del Dalí que escriu i que llegeix. "Ens interessa el Dalí que s'ocupa del pensament, la ciència, la filosofia. No és la seva cara més coneguda. Però no hi ha dubte que és un dels aspectes fonamentals de l'obra daliniana.

El mateix Dalí va confessar una vegada que el seu pare el considerava millor escriptor que no pas pintor. A la qual cosa afegí: «... i segurament és veritat perquè els pintors són molt rucs en general, en canvi els escriptors són molt més intel·ligents». Segons es diu sovint, hi ha dos tipus de pintors: els que segueixen la dita d'Isidre Nonell i, per tant, pinten i prou; i els que segueixen la de Leonardo i consideren que l'art és quelcom mental. Dalí pertany a la segona categoria.", escriu Joan Vergés en la presentació del llibre.

Aquest és el vuitè volum de la col·lecció "Noms de la Filosofia Catalana", que recull la recerca feta per la Càtedra Ferrater Mora al voltant d'intel·lectuals catalans del segle XIX i XX. Fins ara, s'han publicat els set volums: "La filosofia de J. Ferrater Mora"; "L'obra d'Eusebi Colomer"; "Ramon Turró, científic i pensador"; "El pensament de Joaquim Xirau"; "La filosofia d'Eduard Nicol"; "El pensament d'Eugeni d'Ors"; "Joan Maragall, paraula i pensament"; "Joan Crexells, obra i pensament" i "Realitat i veritat en Francesc Pujols".

Per aquest 2017 està prevista la publicació dels volums dedicats a Francesc Mirabent i a Francesc Xavier Llorens i Barba.