Carles Pi i Sunyer, polític i escriptor destacat de la Catalunya del segle XX, i els seus germans August i Santiago Pi i Sunyer, dos fisiòlegs de reconegut prestigi professional, van formar part, al costat de molts altres, dels sectors de la societat catalana més compromesos amb el projecte republicà, catalanista, democràtic, reformista i modernitzador. El Museu de l'Exili de la Jonquera inaugura, aquest dissabte a les 12 del migdia, una exposició que mostra el llarg i complex itinerari de l´August, Carles i Santiago Pi i Sunyer que, acompanyats dels membres de les seves famílies (amb un paper molt rellevant de les seves esposes: Carmen Bayo, Mercè Cuberta i Carme Cuberta respectivament), van deixar Catalunya el febrer de 1939 a causa de la derrota republicana a la Guerra Civil.

L'exposició 'Vides errants. Postguerres i exilis dels germans Pi i Sunyer', que compta amb un bon nombre de documents i objectes originals procedents majoritàriament dels fons familiars, evoca una experiència d´exili amb totes les seves conseqüències: desarrelament, viatges i desplaçaments a través del món, separacions familiars, preocupació constant per un possible retorn i, especialment, l´enyorança del país perdut.

Aquesta exposició l´organitza el Museu Memorial de l´Exili (MUME) i la Fundació Carles Pi i Sunyer, amb la col·laboració de l´Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (Universitat de Girona-Generalitat de Catalunya) i amb el suport de l´Ajuntament de Roses i la Diputació de Barcelona.

A l´acte d´inauguració de l´exposició hi intervindran l´alcaldessa de la Jonquera i presidenta del Consorci del MUME, Sònia Martínez i Juli, i la directora general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Carme Garcia i Suàrez, així com un representant de la família Pí i Sunyer. Francesc Vilanova i Vila-Abadal, director de l´Arxiu de la Fundació Carles Pi i Sunyer i professor d´Història Contemporània (UAB), presentarà els continguts de l´exposició. Cal dir que aquesta mostra, a l'estiu, es podrà visitar a Roses.