Feia molt temps que l´escriptor David Cirici (Barcelona, 1954) havia tingut la idea de novel·lar la història d´un personatge "que des d´una vida d´aparent triomf, acabava aterrant en una realitat mundana i oposada". Fa un parell d´anys, en plena crisi dels refugiats, aquesta trama agafà forma per explicar com una família de classe benestant, acaba topant amb la dura realitat dels refugiats, va explicar l´autor del llibre El setè àngel (Proa), darrer premi Sant Jordi 2016, en la presentació que es va fer divendres passat a Llibres Text de Figueres.

Cirici planteja una història límit des de les primeres pàgines de la novel·la: l´Ernest de 45 anys està de vacances a Grècia amb el seu fill Marc, de set anys, la seva nova dona i el fill d´ella en un veler. És un publicitari d´èxit que de cop es converteix en un pare desesperat quan el seu fill cau a l´aigua mentre naveguen entre Patmos i Icària. L´acció té com a rerefons la crisi dels refugiats, una realitat "que ens ha de preocupar molt a tots", però que no és l´eix central de la novel·la.

Una trama inquietant

En petit comitè, Cirici va donar detalls de com havia estat gestada l´obra que sobretot parla de naufragis personals, que trasbalsen la nostra rutina i posen a prova el nostre instint de supervivència i de les relacions pare-fill. Tot i que el lector descobreix de seguida que el nen no ha mort, sinó que ha estat rescatat per una llanxa de sirians, l´angoixa i la tortura en què viu el pare, centren la trama en tot moment.

Les peripècies del nen que s´acaba integrant en aquest món, mentre el pare el busca culpabilitzat i aterrit pensant en quin serà el desenllaç, fa reflexionar el lector sobre "què passa a la vida quan perdem allò que de cop passa a ser el centre del nostre món", com es viu un naufragi personal d´aquestes característiques: "si el meu fill mor, res té sentit, sent el protagonista, incapaç de gestionar el seu dolor". I planteja "com es pot recuperar el sentit de les coses, després d´una pèrdua tan important", com es pot renéixer després d´un naufragi d´aquesta magnitud.

A El setè àngel, Cirici s´inspira en si mateix, tant per retratar el nen, que beu de la infància de l´autor, com per definir el pare, ja que Cirici, com l´Ernest, també és publicitari d´ofici, "tot i que ara he tornat a fer classes". David Cirici va tancar un parèntesi editorial, després de guanyar el premi Prudenci Bertrana 2011 amb I el món gira (Columna). Ara acaba de complir un somni: "des de petit somiava a guanyar el Sant Jordi" va revelar.

Un dels aspectes que l´escriptor va destacar, va ser el fet d´haver viatjat als diferents escenaris del llibre per documentar-se, "perquè una realitat així no es pot explicar des del despatx", assegurà. Va viatjar a Patmos, a Icària per escriure "la història de la forma més realista" i també al camp d´Idomeni.

L´objectiu d´El setè àngel, va dir, ha estat el de connectar amb la gent, i "escriure la novel·la que a mi m´agradaria llegir". Una novel·la sense floritures que arriba directa als sentiments.