L'obra 'Retrat de perfil (La germana Anna Maria)', pintada per Salvador Dalí l'any 1925, serà subhastada aquest dijous a la casa Bonhams de Londres. El quadre només es va exposar en una ocasió. Va ser a Barcelona el novembre d'aquell mateix any, i poc després va passar a mans privades, fins avui. "Trobar una obra que pràcticament no s'ha mogut en els darrers cent anys és com obrir la tomba de Tutankamon", explica India Phillips, responsable del Departament d'Art Modern i Impressionista de Bonhams i encarregada de negociar la venda amb els actuals propietaris del retrat. El quadre el va comprar la família Cusí i Fortunet de Figueres i al voltant del 1950 va passar a mans dels actuals propietaris.

"El quadre era en un domicili prop de Barcelona, formava part del mobiliari", explica Phillips, que confessa que "tant la identitat dels actuals propietaris com la localització concreta del quadre són confidencials". També admet que, quan va establir contacte amb els propietaris per negociar la venda del quadre, ara fa gairebé un any, no sabia de quina obra es tractava. "M'esperava trobar un quadre de la dècada dels cinquanta o seixanta però no una obra tan primerenca", assegura i diu que li agradaria que l'obra anés a parar a una col·lecció pública. "Però jo, això, no ho puc decidir", afegeix amb un somriure. En qualsevol cas, assegura que "és un honor" haver "redescobert" un quadre que "des del 1925 i fins al 2017 no havia estat exposat en públic".

El que tampoc sap del cert però intueix la responsable del Departament d'Art Modern i Impressionista de Bonhams és el preu que es pot arribar a pagar pel retrat i "oscil·la entre les 800.000 i les 1.200.000 lliures", això és, gairebé 1,5 milions d'euros. "La peça és gairebé una raresa i això és un factor clau a l'hora de calcular-ne el valor", afegeix Phillips.

Oculta durant gairebé un segle

Qui primer va adquirir l'obra va ser l'adinerat farmacèutic i mecenes, Joaquim Cusí i Fortunet, de Figueres, poc després de veure-la exposada a la galeria Dalmau de Barcelona, el novembre del 1925. "Va ser durant la primera exposició que Dalí organitzava i que contenia només obres seves", explica Phillips. Un esdeveniment que "va marcar un abans i un després" en la vida de l'artista empordanès. De fet, Cusí i Fortunet va ser "un dels primers grans admiradors i mecenes de Dalí", explica la responsable del Departament d'Art Modern i Impressionista de Bonhams.

"Al voltant de 1950, l'obra va passar a mans dels pares dels actuals propietaris", diu Phillips i va romandre al mateix domicili fins ara.

Anna Maria, la primera musa de Dalí

'Retrat de perfil (La germana Anna Maria)' reprodueix una escena quotidiana i familiar de la vida de Dalí. "Hi veiem l'Anna Maria, la germana de Dalí, mirant la platja des de la finestra, a la casa que la família tenia a Cadaqués", explica Philiips, que creu que l'obra es va pintar al gener del 1925. "És una escena hivernal, ho deduïm per la cadira, que està coberta amb una tela, i pels colors del quadre, que reprodueixen la llum freda del sol d'hivern".

Tant el tema com la figura central, la germana de Dalí, són recurrents a l'època. "Ella era la seva gran musa en aquella època, només la va substituir més endavant Gal·la", explica Phillips. De fet, tots dos germans tenien una molt bona relació durant la seva adolescència i joventut. "Estaven molt units però quan Dalí coneix Gala, ella passa a ocupar el lloc d'Anna Maria; ocupa la seva imaginació i la seva producció artística", destaca. A partir d'aquell moment, la relació entre Dalí i la seva germana "es deteriora fins a arribar a convertir-se gairebé en estranys", explica Phillips i recorda que "a l'Anna Maria mai li va agradar Gala ni la influència que exercia sobre Dalí".

Dalí com a figura central de la cultura del segle XX

"Dalí és una de les figures més rellevants del segle XX, però no només pel que fa a l'art; la seva contribució al món de la cultura inclou d'altres expressions com la poesia o el cinema" i, això és el que, segons Phillips "ha captivat la imaginació de tanta gent". La responsable del Departament d'Art Modern i Impressionista de Bonhams destaca "la personalitat única i la força creativa" de l'artista empordanès i també "com d'avançat estava als seus contemporanis". Tot plegat, ha fet que el seu talent sigui reconegut i admirat "no només a Catalunya o Europa sinó també a l'Àsia, a Amèrica i arreu del món", destaca. "És una figura clau de la història del segle XX i el seu nom serà recordat per generacions i generacions", conclou.