Prop de tres milions de persones han visitat aquest 2016 algun dels 27 equipaments que integren la Xarxa de Museus de les comarques gironines. El conseller de cultura, Santi Vila, vincula aquesta xifra a "l'efecte multiplicador" que provoca tenir connectats els diferents centres. Vila ha agraït "la complicitat" per part de les institucions i ha anunciat que el departament augmentarà el pressupost destinat a la xarxa un 5% aquest 2017. En total, el Departament de Cultura aportarà 586.000 euros per ajudar a finançar i promocionar aquests 27 centres. "D'aquesta manera enviem el missatge que si les coses es fan con s'han de fer, podem augmentar les ajudes", ha ressaltat Vila. El conseller ha presidit aquest divendres a Girona la reunió plenària amb els directors dels museus que conformen la xarxa i els alcaldes de les localitats.

Satisfacció des del Departament de Cultura per "les bones xifres" de visitants registrades pels 27 museus que conformen la Xarxa de Museus de les comarques gironines. En total han estat gairebé tres milions de persones les que s'han acostat atretes per l'oferta cultural dels centres. El conseller de Cultura, Santi Vila, remarca que també "cal avaluar els projectes per la seva qualitat, més enllà del nombre de visitants que aporten".

Vila ha presidit aquest divendres la primera reunió plenària, on s'ha trobat amb els directors dels museus que formen la xarxa i els alcaldes de les diferents localitats. El conseller considera "un èxit" haver tirat endavant la iniciativa, i assegura que si es creen sinergies entre els diferents museus, això reverteix en un major nombre de visitants.

Vila ha destacat que la gironina és la primera xarxa que es va posar en funcionament, cosa que fa que sigui "un referent" al territori. "Com sabeu, hem posat en marxa recentment la xarxa de Lleida i treballem per poder tirar endavant iniciatives similars arreu del territori", ha reblat.

Un dels anuncis que el conseller ha traslladat als directors de museus i alcaldes és l'augment d'un 5% del pressupost, que ara passarà a ser de 586.000 euros. Vila ha posat èmfasi en la importància de "fer bé les coses", i diu que, amb aquest increment de les ajudes, el Departament vol enviar un missatge de confiança als centres.

Important acció pedagògica

D'aquest primer any de funcionament, Vila ha posat de relleu l'acció pedagògica dels diferents museus. El conseller ha explicat que aquest aspecte ha permès fer activitats conjuntes entre els centres i "optimitzar els recursos".

En aquest sentit, Vila ha remarcat que "els projectes col·lectius" han servit especialment per "projectar molt millor" els diferents museus, a més de dotar-los d'una important oferta educativa. "És evident que si anem junts és molt més productiu que no pas si cada museu va a la seva", ha conclòs.

La Xarxa de Museus de les comarques gironines està formada per 27 centres, entre els quals s'hi troben el Museu Darder de Banyoles, el del Suro de Palafrugell, o els diferents Museus d'Arqueologia de Catalunya que hi ha a Girona, Ullastret i Empúries.

Dos nivells de treball

Qui també ha mostrat la seva satisfacció per la bona marxa de la iniciativa és la cap de Serveis de Museus de la Generalitat, Magda Gassó, que reconeix que les sinergies que es creen entre els centres ha fet pujar l'interès més enllà de les diferents ofertes que es porten a terme per incentivar les visites als museus.

Gassó ha explicat que "cada cop més" s'aposta pels diferents programes de col·laboració entre centres ja que "potencien" el factor educatiu, a més de ser una forma de promoció.