Prim Fullà sempre va defensar que existia una altra manera de viure, fugint del materialisme. Durant un temps, ho va aplicar a la seva casa-taller de Sant Pere Pescador, un espai que els integrants del col·lectiu Fabricants de Futur, en complicitat amb la família de l´artista, recuperen ara per al món cooperatiu. L´anomenen Terra Negra.

El pintor i gravador Prim Fullà (1932-2015) va viure, durant la seva joventut i durant uns quants anys, a París, on la seva obra va ser reconeguda. En el moment més àlgid de la seva trajectòria, però, va tornar als orígens instal·lant-se, de nou, a Sant Pere Pescador i construint, amb les seves pròpies mans, una llar al costat de la platja. Aquell espai va esdevenir la plataforma de l´associació Arts Empori, una comunitat d´artistes i pensadors, persones lliures que, com ell, "volien construir una civilització nova". Tot plegat, però, va fondre´s i, en morir ell el 2015, l´espai quedà desert. Ara, la seva filla Sança, en complicitat amb els integrants de Fabricants de Futur, impulsa la seva recuperació per destinar l´espai a projectes cooperatius. Se l´ha batejat com a Terra Negra.

Quan Prim Fullà construí la casa, una talaia meravellosa a la platja i al Parc Natural dels Aiguamolls, ho va fer pensant en el seu projecte. L´edifici, doncs, disposa de petits i grans espais, tots ells interconnectats. En una de les zones, l´artista hi tenia el seu taller. Era el seu espai personal de creació, un indret amb molta força, on encara es respira la seva presència, i que, en el futur, es vol fer tornar a reviure. Com explica la seva filla Sança, la idea és que, allò que queda de l´obra de Prim Fullà, "resti a la vista del gran públic". De fet, l´art serà un dels motors de Terra Negra. Queda clar només veient que el primer dels espais que s´està adequant és un petit claustre que, en el seu temps, també devia fer funció d´espai expositiu.

Primer acte, el 30 d´abril

Aquest Nadal, alguns integrants i simpatitzants de Fabricants de Futur, amb l´artista Amelia Burke i el documentalista i activista Damià Puig al capdavant, van iniciar la neteja i adequació d´aquest claustre, que es trobava força abandonat i que ara s´està completant. La idea és que el 30 d´abril aculli la primera exposició que anirà acompanyada d´actuacions musicals, projeccions i xerrades mediambientals impartides per científics com la biòloga marina Alba Fillela, que parlarà dels microplàstics; Eva Ribas, bussejadora professional, que abordarà el tema de la contaminació provocada pels vaixells de càrrega, i Boris Weitzmann del Projecte Sèpia. En aquest sentit, ciència i art caminaran plegats, quelcom que es vol potenciar molt, segons diu Burke.

Terra Negra també promourà residències, quelcom que Prim Fullà ja va fer en el seu moment i durant molt de temps. "Aquí van fer estada molts artistes i intel·lectuals de tot Europa, venien a treballar o a retirar-se", recorda la filla de Fullà. Ara l´estela seguirà amb força i de la mà d´una jove generació d´activistes i persones que busquen promoure un canvi social i de pensament. "Les residències s´aprovaran per assemblea i dependrà de la motivació del projecte", explica Puig, que reconeix que ara van pensant en la funcionalitat de cadascun dels espais de Terra Negra. Per Puig és evident que fomentaran "la responsabilitat envers l´entorn on ens trobem, establirem xarxes locals per vincular-nos a les problemàtiques de la zona i farem autogestió i cooperativisme".