Ja es poden consultar on line aquestes dues importants revistes llançanenques al costat de l’Esquerda de la Bastida, de la Jonquera, i el Campaner de Vilanant, entre moltes altres, que recentment s’han incorporat al cercador XAC Premsa. El projecte de digitalització de premsa històrica dels arxius neix de la necessitat de posar a l’abast dels usuaris un tipus de documentació sovint complementària a la pròpia dels documents d’arxiu.

La possibilitat de disposar d’una eina de treball per a investigadors o usuaris en general dels arxius o del Web és un avenç important en el conjunt dels serveis que es donen des de la Xarxa d'Arxius Comarcals. XAC_premsa és útil per a l’investigador que vol treballar des de l’arxiu o des de casa, però també, i no menys important, és útil per qualsevol ciutadà que motivat per investigació, recerca d’informació o qualsevol altra causa, pot recuperar informació i documentació des de qualsevol lloc. En aquest punt és important remarcar que XAC_premsa es publica en 5 llengües: català, occità (aranès), espanyol, anglès i francès.

La missió d'aquesta eina té una doble vessant: difondre els fons hemerogràfics digitalitzats i donar accessibiitat a la ciutadania a aquest patrimoni. Per poder formar part de l'univers de cerca Web, XAC_premsa disposa d’un model de descripció de metades basat en OAI-PMH (Open Archives Initiative - Protocol for Metadata Harvesting). Aquest protocol defineix un mecanisme per a la generació i obtenció de metadades a partir dels registres de qualsevol tipus de repositori.