Jaume Vicens Vives (1910- 1960) fou un reconegut historiador i intel·lectual català vinculat familiarment a Roses, on també va ser enterrat. Per difondre la seva memòria entre els infants, l´Ajuntament ha impulsat la coedició del llibre 'La petita història de Jaume Vicens Vives' amb text de David Pujol i il·lustracions de Pilarín Bayès. Aquestes creacions seran les que donaran vida a la primera Expo Kids que es fa a Ca l´Anita i que s´inaugurarà aquest divendres a les 18.30 hores amb la presència molt esperada de Pilarín Bayés i el fill de Jaume Vicens Vives. Una hora abans, a les 17.30 hores, la popular il·lustradora serà a la biblioteca municipal per signar exemplars del conte.

"Volíem difondre la seva figura i la relació que va tenir amb Roses", explica el coordinador de Ca l´Anita, Toni Martínez, tot afegint que això enllaça amb accions que s´havien impulsat fa uns anys des de l´escola Jaume Vicens Vives. L´exposició, certament, estarà molt dirigida al públic infantil i, principalment, als alumnes de cicle mitjà i superior. De fet, a tots els estudiants de 4t, 5è i 6è de primària del poble se´ls obsequiarà, com si fos el catàleg de l´exposició, amb un exemplar del llibre, publicat per l´editorial Mediterrània. A més, a la mostra s´instal·larà un photocall i els nens aprendran amb jocs ideats des del Departament de Cultura.

Moments vitals

"A Roses tenim una relació molt important amb Jaume Vicens Vives, un dels pocs intel·lectuals reconeguts pels dos bàndols", reconeix Martínez. Una escola i la biblioteca porten el seu nom i, a més, va ser enterrat al cementiri local amb tots els honors. El llibre permet palpar tot això alhora que recórrer els seus moments vitals més destacats: des de la seva infància a Girona, la seva etapa d´estudiant universitari fins als inicis com a professor, el casament amb Roser Rahola, la guerra civil, els anys de la depuració, així com la seva faceta d´historiador i prolífic escriptor. Les il·lustracions que ­acompa­nyen el text segueixen clarament l´estil de Pilarín Bayés.