Tennessee Williams (1911-1983) va escriure 'Advertència per a embarcacions petites' quasi al final de la seva vida plena d´excessos, desesperació i apassionament. Va ser, possiblement, el seu darrer petit èxit i, fins i tot, el va representar ell mateix per donar-li sortida comercial. La Funcional Teatre mai havia escenificat anteriorment un text de Williams. De fet, mai havia representat un autor nord-americà. El títol triat, un retaule humà d´éssers marginats i desencantats amb la vida, és com un viatge pel pensament del dramaturg. "Tots els personatges són petites embarcacions que, en una nit que amenaça tempesta, es refugien en un bar per després tornar de nou a la vida. Veurem si aquesta els engolirà o no", explica el director Josep Maria Cortada.

El muntatge, que s´estrena divendres al Teatre El Jardí de Figueres i del qual es faran tretze funcions durant tres caps de setmana, manté el format intimista al qual ens té habituats la Funcional, és a dir, actors i públic dalt de la platea. Tota l´acció es desenvolupa en un mateix espai: el bar d´en Monk, paper que interpreta Jaume Alsina. A parer seu, Monk és "el típic senyor del bar que escolta les penes de tots aquests personatges desarrelats, perdedors, és l´altra Amèrica, la d´aquesta gent que no se n´ha sortit a la vida". Tot i que Monk es guanya bé la vida i té feina, Alsina l´ha imaginat com "un veterà del Vietnam, un altre rebutjat per la societat, un altre perdedor". Tots aquells que van pel seu bar, com fa Leona, una dona sense lligams però l´única que té feina, són "la família que no té".

Necessitats afectives

Personatges com la Violet, paper interpretat per Sara Bartolomé, una jove perduda, mancada d´afecte i que es deixa portar, o en Doc, un metge sense llicència que atén borratxo els malalts i que interpreta Salvador Torres. "Tots són perdedors, són personatges que s´han quedat a la cuneta, que no han pogut seguir, però tots tenen necessitats afectives", reconeix el director del muntatge, Josep Maria Cortada, que també actua en el muntatge fent de Steve. A parer de Cortada, que ha bussejat intensament per l´obra i la vida de l´autor, "Williams també parla en aquesta obra sobre la capacitat d´acollir perquè, tot i que són situacions molt dures les que retrata i personatges molt desgraciats, l´autor els mira amb molt d´afecte i humanitat". Aquest tret és el que, segons el director, fa que l´obra sigui més digerible a escala emocional.

Inevitablement, quan el públic vegi l´obra, la vincularà amb la vida de Tennessee Williams, ja que la peça és molt simbòlica i, fins i tot, un dels personatges, en Quentin, es pot considerar l´alter ego de l´autor. El paper l´interpreta Jaume Parés: "a Quentin, la vida ja no el sorprèn; ho ha provat tot i, fins i tot, les relacions sexuals no li agraden, si no és amb una certa duresa i pagant". L´elenc d´actors el completen Josep Maria Benet; Rubèn Gifreu; Narcís Baguer i Josep Antoni Tudela.

'Advertència per a embarcacions petites' s'escenifica aquest divendres a les 9 del vespre i els dies 3 i 10 de febrer, també a les 21.00 hores; 28 de gener i 11 de febrer, a les 18.00 i 21.00 hores; i el 29 de gener, 5 i 12 de febrer a les 12.00 i les 18.00 hores. El preu de l'entrada és de 12 euros.