Els VIII Premis Carles Rahola de Comunicació Local han crescut en participació i aquest és l'any que aglutinen més autors. La possibilitat de presentar-se col·lectivament a alguna de les set categories ha fet incrementar fins a 146 el número d'aspirants (la xifra més alta de totes les edicions). En total, han presentat 94 treballs, cosa que converteix la d'aquest 2017 en la tercera edició amb més originals que opten a algun dels reconeixements. Com ja ve essent habitual, la categoria que més treballs concentra és el premi a la millor fotografia, seguida per la de premsa escrita i el Miquel Diumé de ràdio. Els guardons, que organitza la Diputació de Girona i el Col·legi de Periodistes, s'entregaran el proper dijous 23 de febrer al vespre en un acte a l'Auditori de Girona.

La vuitena edició dels Premis Carles Rahola de Comunicació Local ha fregat el centenar de treballs presentats. Fins a 146 participants han aportat un total de 94 treballs dividits en alguna de les set categories en què se subdivideixen els guardons.

Segons destaca l'organització, aquest 2017 hi ha hagut "un increment espectacular" de participació respecte a la VII edició (que va incloure 71 treballs presentats per 73 autors). En aquest sentit, la Diputació i el Col·legi destaquen l'augment de les propostes presentades en equip, "que són especialment remarcables en les categories dedicades a la informació digital i a la ràdio" (amb una proporció de quatre participants per a cada treball).

De fet, fins ara, cap de les edicions dels Carles Rahola ha aplegat tants aspirants. El rècord fins ara el tenia la 4a edició, la del 2013, amb 109 autors. Si bé aquest registre ja s'ha superat, però, sí que els quarts Carles Rahola encara mantenen un altre registre: el de més originals presentats. En total, 115 treballs.

La que més, fotografia de premsa

En aquests VIII Premis Carles Rahola, la categoria que ha registrat més participació ha estat -un cop més- la dedicada a la millor fotografia de premsa, a la qual s'han presentat 43 treballs de disset autors. La segueix el premi al millor treball informatiu o divulgatiu en premsa (22 propostes i 43 participants). El premi Miquel Diumé al millor treball informatiu o divulgatiu en ràdio ha rebut onze programes, signats per 44 persones.

En la categoria de millor informació digital hi ha hagut sis treballs elaborats per 24 persones, mentre que en l'apartat que premia la millor iniciativa de comunicació institucional hi ha quatre aspirants. La categoria de millor treball informatiu o divulgatiu en televisió també ha rebut quatre propostes, presentades per cinc persones i, finalment, en aquesta edició, tres treballs -presentats per nou persones- opten a la categoria de millor projecte sobre comunicació periodística.

Cada premi està dotat amb 1.000 euros, a excepció del guardó al millor projecte de comunicació periodística, que té una dotació de 2.000 euros. L'acte de lliurament dels guardons, organitzats per la Diputació de Girona i la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, es farà el dijous 23 de febrer, a les vuit del vespre, a l'Auditori-Palau de Congressos de Girona.

Cinquena Setmana dels Rahola

Els guardons es convoquen amb dos objectius. Per una banda, reconèixer la tasca de la professió periodística a les comarques gironines. I per l'altra, fomentar la creativitat informativa i les iniciatives per difondre, recuperar, gestionar o aplegar informació de tipus periodístic en qualsevol format, àmbit i estructura. Per donar més visibilitat als premis, l'organització està preparant la Cinquena Setmana dels Rahola, prèvia al lliurament dels guardons i que en aquesta edició se centrarà en la política.

A la primera edició dels Premis Rahola hi van optar 82 treballs de 45 autors; a la segona, 99 treballs de 59 autors; a la tercera, 93 treballs de 54 autors; a la quarta, 115 treballs de 109 autors; a la cinquena, 73 treballs de 64 autors; a la sisena, 83 treballs de 68 autors, i a la setena, 71 treballs de 73 autors.