El Museu d'Arqueologia de Catalunya-Empúries (MAC) de l'Escala ha inaugurat aquest dissabte l'exposició "La seducció de Venus. Una mirada retrospectiva a l'obra de Guillem Rocas". La mostra consta de quaranta obres, algunes de grans dimensions, i mostra la particular mirada d'aquest artista empordanès a partir de la seva fascinació pels paisatges de l'Empordà i per les ruïnes d'Empúries. L'exposició es podrà visitar fins al pròxim 23 d'abril i està formada per olis sobre tela, olis sobre fusta i tres quadres de tècnica mixta que repassen la trajectòria d'aquest artista del surrealisme.

La mostra repassa l'obra de Guillem Rocas a partir de les seves vivències. Aquest pintor, nascut a Torroella de Montgrí (Baix Empordà), té un arrelament especial al territori i trasllada a les seves obres aquest sentiment de pertinença. Destaquen els fons de platges, d'aiguamolls, de roques i penya-segats perfilats amb cels sovint ennuvolats i carregats. Tots ells, però, tenen un denominador comú al fons: el Massís del Montgrí.

Un segon element que està present en l'obra de Rocas, són les becades, que es reflecteixen en els quadres com les aus alliberadores. I un darrer referent que destaca en la quarantena de quadres que s'exposen és l'al·lusió a l'element classicista, que es manifesta com un dels motius que surt de l'admiració que l'artista sent pel món clàssic i, particularment, per Empúries. Aquest és un referent de la seva infantesa, amb la presència de guerrers, filòsofs i pensadors, divinitats i, per sobre de totes, la Venus emporitana, símbol primigeni de feminitat i de fertilitat.

Guillem Rocas va néixer a Torroella de Montgrí, d'allà es va traslladar a Palafrugell on ha viscut fins ara. Ben aviat va sentir la necessitat de pintar i dibuixar, vocació que finalment ha regit el seu destí vital. Ha exposat, des de l'any 1977, en mostres individuals i col·lectives.