Aquest 2017 se celebra el bicentenari del naixement del modernitzador de la cobla, Pep Ventura, i Figueres serà la Capital de la Sardana. Seguint aquesta estel·la, l´Institut d´Estudis Empordanesos ha decidit organitzar un cicle de conferències dedicat a la història de la música a la comarca, des del segle XIII fins al segle XIX. Reconeguts musicòlegs catalans seran els encarregats d´impartir aquestes xerrades, que es faran el darrer dijous de cada mes a la Sala La Cate de Figueres, espai que, els darrers tres anys, acull els cicles d´aquesta entitat. L´accés serà gratuït.

La presidenta de l´IEE, Anna M. Puig, ha posat en evidència la singularitat del tema d´aquest cicle -poc tractat fins al moment- i com forma part del camí emprès per la junta actual per impulsar les noves seccions de l´entitat, en aquest cas la d´Art. Sota la coordinació del musicòleg i director de l´escola de música Antoni Agramont de Castelló, Oriol Casadevall, el cicle explorarà les diferents etapes musicals -des de l´època medieval, la renaixentista, la barroca-clàssica fins la de la cobla moderna- i els seus protagonistes. Un concert el 21 de desembre, amb una formació encara per determinar, clourà musicalment el cicle i servirà per fer un passeig per totes aquestes èpoques passades.

L´Alt Empordà va ser "una comarca molt rica des del punt de vista d´entrada i sortida de corrents musicals". Així ho reconeix el musicòleg i coordinador del cicle, Oriol Casadevall. Malgrat tot, no es conserva pràcticament res. Per això mateix, totes les investigacions que sortin a la llum durant aquest cicle seran benvingudes. Casadevall avança que es parlarà de personalitats com Joan I d´Empúries, un reconegut melòman del segle XIV que va portar músics d´arreu d´Europa al territori o, fins i tot, d´un manuscrit d´època renaixentista que s´ha conegut darrera havia passat per la capella de música de la Catedral de Castelló