La Biblioteca Municipal de Roses acullirà, el dimecres 21, la presentació del llibre 'Els camins de la memòria', obra dels arxivers municipals de Roses, Josep M. Barris i Pol Meseguer. El volum recull un total de 48 apartats, cadascun d´ells destinat a un dels documents del fons de l´Arxiu Municipal de Roses (AMR) publicats al Document del Mes entre gener de 2012 i desembre de 2015. La presentació anirà a càrrec dels autors del llibre i de l´arxivera de Castelló d´Empúries, Marisa Roig.

L´Ajuntament de Roses commemora el 25è aniversari de la creació de l´AMR, i ho fa amb la publicació d'aquest treball realitzat pels arxivers municipals arrel de la iniciativa sorgida amb motiu del 20è aniversari del servei (gener de 2012), quan l´Arxiu renovà la seva pàgina web amb la incorporació de nous apartats i informació, entre ells l´apartat El document del mes. La secció ha donat a conèixer durant aquests quatre anys 48 documents significatius per a la història de Roses, molts d´ells anecdòtics i sorprenents, altres de transcendentals, que ara s´ofereixen en format llibre a mena de petites píndoles històriques que ofereixen una interessant visió del municipi.

La tria de cadascun dels documents és el resultat d´una feina tècnica prèvia i de l´aplicació dels protocols arxivístics, tasca dirigida a garantir la seva conservació que, juntament amb la difusió del patrimoni documental de la vila, són les raons de ser de l´AMR. El llibre que s´acaba d´editar respon a aquest segon objectiu divulgatiu, donant a conèixer, en aquesta ocasió en format paper, 48 documents seleccionats que posen en relleu la riquesa dels fons documentals que conserva l´AMR i els apropa a la ciutadania.

Al llarg dels capítols que integren el llibre, es poden trobar documents tan significatius com el primer pergamí conservat a l´AMR -datat de l´any 1320-, una carta sobre la preparació del carnaval de Roses de l´any 1879, o la llicència per a l´obertura del primer servei de bar a cala Montjoi a nom de Johannes Schilling, embrió del restaurant El Bulli. D´altres anecdòtics i sorprenents, com el projecte d´urbanització de la Ciutadella, el projecte de línia de ferrocarril de Roses a Figueres de l´any 1900, una pel·lícula promocional del turisme a Roses de l´any 1970, o la postal nadalenca enviada l´any 1940 per Francesc Cambó a Pere Rahola des del seu exili a Nova York.

Cada document s´acompanya d´un text explicatiu a càrrec dels arxivers municipals, Josep M. Barris i Pol Meseguer, que volen amb aquest llibre retre el seu petit homenatge a les persones, famílies, entitats i administracions que han escollit que els seus fons passin a formar part de la col·lectivitat, a través de donacions a l´AMR, permetent que tota aquesta documentació passi a ser una eina per conèixer el procés que ha dut Roses a ser la que és.