El Teatre l'Amistat de Mollerussa ha acollit el nomenament de Montblanc com a Capital de la Sardana 2018 en el marc del lliurament dels Premis Capital de la Sardana 2016 i de la presentació del programa de Figueres com a Capital de la Sardana 2017. La Capitalitat sardanística de Montblanc començarà el mes de març de 2018 i finalitzarà el març de 2019. Pel que fa a la de l'any que ve, la capital empordanesa ha presentat un projecte basat en la commemoració del bicentenari del naixement del músic figuerenc, i creador de la sardana moderna, Pep Ventura. Els premis i mèrits que s'han donat, han reconegut, entre d'altres, la tasca de l'organització dels aplecs de Riba-roja d'Ebre i Ascó; els Amics de la Sardana de Tàrrega i els treballs fotogràfics de temàtica sardanista de Marc Rovira i la pel·lícula '8 apellidos catalanes' per incloure la sardana com un fet normal.

La commemoració del bicentenari del naixement de Pep Ventura l'any vinent vol servir per reivindicar la vida i obra d'un músic clau per a la ciutat i, alhora, recuperar la història d'una cultura popular que per a la societat de segle XIX va contribuir en l'avenç i el progrés de la Catalunya contemporània.

L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha destacat que ''la sardana és inherent a Figueres, una activitat social i cultural impossible de dissociar de la història de la ciutat'' i ''un emblema cultura d'àmbit nacional''. L'alcaldessa ha explicat que el pes principal de la programació i activitats anirà a càrrec del Foment de la Sardana de Pep Ventura, i que s'està treballant per a que l'any vinent totes les entitats i sectors de la ciutat ''vibrant al so de la cobla i del que significa'' i per a difondre arreu el missatge que ''la sardana és una manifestació cultural de primer ordre, actual, i signe inequívoc de la nostra identitat com a nació''.

Premis Capital de la Sardana 2016

Mollerussa, com a Capital de la Sardana 2016, ha acollit l'esdeveniment oficial de lliurament dels Premis Capital de la Sardana d'enguany. Aquests premis suposen un reconeixement a persones, entitats i institucions que han desenvolupat una tasca de difusió i defensa de la sardana i la dansa tradicional. Consten de 2 tipus de guardons: les Medalles al mèrit i els Premis com a tal.

Així, enguany s'han donat medalles al Ramon Duran Candeler, per ser cofundador de la sardana de la Bisbal d'Empordà i per impulsar l'Escola Municipal de Música i Cobla Conrad Saló, entre d'altres. També n'ha rebut una Bernat Castillejo Carnés, per la seva tasca com a intèrpret de flabiol i flauta i com a director de les cobles Sabadell i Mediterrània. Joan Antoni Ucher ha rebut una altra medalla per ser cofundador de l'Esbart Comtal que més endavant esdevindria Bastoners de Barcelona.

Pel que fa als premis, s'ha reconegut la continuïtat dels Amics de la Sardana de Tàrrega, el Grup de Dansa Vilanova i la Geltrú, l'Aplec de Lleida, l'Aplec del Baix Camp i la Cobla la Principal de Tarragona.

A la categoria de Mitjans Audiovisuals s'ha premiat Marc Rovira pels treballs fotogràfics de temàtica sardanista publicats de forma continuada en diversos mitjans de comunicació i a les xarxes socials. També la cobla Sant Jordi Ciutat de Barcelona per la publicació del doble CD de sardanes d'Enric Morera 'La dansa dels modernistes'; i Albert Martín per la creació manteniment del web de la Federació Sardanista de les comarques de Lleida i La Zona-Tele5 Cinema per incloure la sardana com un fet normal a la pel·lícula '8 apellidos catalanes'.

A la categoria a la Promoció i Difusió s'ha guardonat la cobla Marinada i adep.cat per la interpretació i difusió de l'obra d'Apel·les Mestres i Enric Morera 'La viola d'or', obra clau del Teatre Líric Català per a cobla, cor, solistes i cos de ball. També el Grup Trias per la nova imatge de les seves capses de galetes amb la representació d'una colla de sardanes. Un altre premiat ha estat Òmnium Gironès pel cicle de xerrades sobre la sardana i finalment l'Associació de Veïns Peramàs-Esmandies de Mataró per les conferències i debats 'Parlem de sardanes'.

A l'esdeveniment també hi ha assistit l'alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, el coordinador de Capital de la Sardana, Víctor Sallés, el president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado, la presidenta de l'Agrupació Sardanista de Mollerussa, Mercè París, i la presidenta del Foment de la Sardana Figueres, Montserrat Mauné, entre d'altres autoritats municipals i personalitats del món de la sardana i la dansa catalana.

La celebració també ha permès gaudir d'un concert del nou projecte musical de Jordi Molina, 'Matèria del temps'.