"Amb aquest documental s'ha fet justícia i Figueres ha entés que té un personatge que li dóna mil voltes als altres", assegura l'historiador i nét d'Alexandre Deulofeu, Juli Gutièrrez, durant el primer visionatge fet als mitjans de comunicació del documental 'Alexandre Deulofeu. L'historiador del futur'. Aquest treball, dirigit per Àngel Leiro i produït per Ferrar Cera, es preestrena aquest dissabte a les 7 de la tarda al Teatre El Jardí de Figueres (l'accès és lliure) i, posteriorment, es podrà veure dins la sèrie 'Sense Ficció' de TV3, tot i que no es coneix encara la data concreta.

El documental, que té una durada de 54 minuts, situa a l'historiador i farmacèutic Deulofeu dins el context històric abordant la seva peculiar personalitat alhora que exposa com i quan va anar desenvolupant la seva teoria cíclica de la història. En aquest treball, on s'ha buscat l'equilibri entre les imatges d'època i les actuals, es ressegueix l'estada de Deulofeu a Montpeller, on va viure l'exili lluny de la família, i on es va concentrar a desenvolupar la seva teoria que, durant anys, va ser menystinguda. Malgrat tot, el documental, on apareixen les seves filles i un bon nombre d'intel·lectuals altempordanesos, evidencia que moltes de les qüestions predites per Deulofeu al voltant dels imperis i els estats actualment s'estan complint. Entre aquestes, Deulofeu va predir la caiguda de l'imperi espanyol el 2029 i l'entrada en crisi i caiguda dels Estats Units d'Amèrica.

Jordi Ambrós, responsable de produccions documentals de TV3, explica que l'aposta de la cadena per aquest documental va ser molt clara per tres raons: "per la rellevància i deconeixement sobre el personatge; perquè la productora que el defensà, de referència a l'Estat, i per l'excel·lent realitzador".